MUP: Sva poligrafska testiranja, izvještaji i mišljenja označeni stepenom tajnosti 'Interno'

"Navedno rješenje se odnosi na sva lica u odnosu na koja se primjenjuje poligrafsko testiranje, odnosno izvještaj i mišljenje poligrafskih ispitivača isključivo se koristi u policijske svrhe, jer nisu dokaz na sudu, a služi indicijalno za usmjeravanje daljih postupaka i potvrđivanje određenih sumnji u odnosu na lica koja su predmet kriminalističkih obrada"

24087 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Twitter.com/MupCg
Foto: Twitter.com/MupCg

Službenici koji se bave poligrafskim testiranjem su početkom godine donijeli rješenje stepena tajnosti "Interno" za sva poligrafska testiranja, u kojem su navedni razlozi štetnosti akta, a gdje bi objelodanjivanjem takvih informacija nastupile određene posledice.

To je saopšteno večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Vijesti" saznaju da je na sjednici Vlade zatraženo da se sa izvještaja o poligrafisanju kandidata skine oznaka "interno", i da je zbog toga bila određena pauza.

Neki mediji su objavili da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović stavio oznaku tajnosti na izvještaj o poligrafisanju.

Sagovornik "Vijesti" rekao je da oznaka tajnosti nije skinuta, a da je sjednica nastavljena.

Svih sedam prijavljenih kanidata za privremenog šefa policije juče su poligrafski testirani, ali četvorica nisu prošla detektor laži, dok za jednog nije bilo moguće utvrditi rezultate.

Poligraf je ponuđen kandidatima u javnom pozivu i formularu koji je definisala Vlada, kada je odlučila da razriješi sadašnjeg direktora Zorana Brđanina na elektronskoj sjednici od 3. marta. Tamo je navedeno da odbijanje poligrafa, koji nije dokaz na sudu, nije eliminatorni uslov za prijavu, ali u svi kandidati prihvatili testiranje.

"Navedno rješenje se odnosi na sva lica u odnosu na koja se primjenjuje poligrafsko testiranje, odnosno izvještaj i mišljenje poligrafskih ispitivača isključivo se koristi u policijske svrhe, jer nisu dokaz na sudu, a služi indicijalno za usmjeravanje daljih postupaka i potvrđivanje određenih sumnji u odnosu na lica koja su predmet kriminalističkih obrada. U rješenju se navode svi podaci o štetnosti, o licima koja su predmet poligrafskog testiranja, radnje zbog kojih se preduzima poligrafsko testiranje, kao i drugi podaci koji su značaja za razjašnjenje određenih činjenica", saopšteno je iz MUP-a.

Dodaju da je to ustaljenja praksa u sprovođenju te policijske radnje.

"Shodno tome obavještavamo javnost da su sva poligrafska testiranja, izvještaji i mišljenja, kao i svi drugi podaci koja iz njih prozilaze, označena stepenom tajnosti 'Interno'", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: