Lakušić i Popović oslobođeni od optužbe da su bacilli bombu na kuću bivšeg načelnika Istražnog zatvora

Advokatica Aleksandra Rogošić, branilac Lakušića izjavila je "Vijestima" da je oslobađajuća presuda u potpunosti u skladu sa zakonom i dokazima koji egzistiraju u spisima predmeta

3953 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon bombaškog napada na kuću Spasojevića, Foto: Boris Pejović
Uviđaj nakon bombaškog napada na kuću Spasojevića, Foto: Boris Pejović

Osnovni sud u Danilovgradu oslobodio je danas od optužbe Željka D. Lakušića (35) i Filipa R. Popovića (23), da su bacilli bombu na kuću Predraga Spasojevića, tadašnjeg načelnika Istražnog zatvora.

Ovo je prvostepena presuda, na koju se može izjaviti žalba.

Advokatica Aleksandra Rogošić, branilac Lakušića izjavila je "Vijestima" da je oslobađajuća presuda u potpunosti u skladu sa zakonom i dokazima koji egzistiraju u spisima predmeta.

"Odbrana je u toku čitavog postupka ukazivala na to da ne postoje dokazi da su okrivljeni Filip Popovic i okrivljeni Željko Lakušić izvršili kao saizvršioci krivična djela ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 stav 2 KZCG u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 2 u vezi člana 23 stav 2 KZCG", kazala je Rogošić.

Dodala je da je "donijeta oslobađajuća presuda je u potpunosti u skladu sa zakonom i dokazima koji egzistiraju u spisima predmeta".

U optužnom predlogu se navodi da su okrivljeni 1, decembra 2022. godine, oko 20 časova, u Danilovgradu, svjesni svog djela, čije su izvršenje htjeli i svjesni da je njihovo djelo zabranjeno, zajedno i po prethodnom dogovoru, suprotno odredbi člana 5 stav 1 i člana 33 stav 1 Zakona o oružju, neovlašćeno držali i na javnom mjestu nosili vojno oružje kategorije "A" - ručnu rasprskavajuću bombu tipa „M-52", čije držanje je građanima zabranjeno, a koje su prethodno neovlašćeno nabavili.

Dodaje se u optužnom predlogu da su ugrozili sigurnost više lica - oštećenih Spasojević Predraga i Spasojević Anite, prijetnjom da će napasti na njihov život i tijelo.

"Na način što su se, zajedno dovezli putničkim motornim vozilom nepoznate marke u naselju Podanje, a potom se zaustavili na kolovozu ispred betonske ograde dvorišta kuće oštećenog Spasojević Predraga i po izlasku okrivljenog Popovića iz putničkog motornog vozila u pravcu kuće Spasojević Predraga, bacio ručnu bombu tipe, M-52", koja je eksplodirala uz spoljni dio betonske ograde njegove porodične kuće, u kojoj se isti nalazio sa suprugom - oštećenom Spasojević Anitom, što je kod njih izazivalo osjećaj straha i ugroženosti, nakon čega su se udaljili sa mjesta izvršenja krivičnog djela. Čime su, kao saizvršioci, izvršili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja", piše u optužnom predlogu.

Bonus video: