Igra gluvih telefona nadležnih o incidentu u Beranama: Od rafala ne čuju šta se desilo

Petnaestak sati nakon upotrebe vatrenog oružja u Beranama, policija zvanično obavijestila javnost da tek utvrđuju šta se dogodilo. Sa društvenih mreža prethodno se obratili premijer i ministar, navodeći da su tražili hitne izvještaje o dešavanju na sjeveru države

63200 pregleda 22 reakcija 19 komentar(a)
Ko je šta radio i ko je naredio: brojna pitanja bez odgovora (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Ko je šta radio i ko je naredio: brojna pitanja bez odgovora (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Petnaestak sati nakon upotrebe vatrenog oružja u Beranama, Uprava policije zvanično je obavijestila javnost da utvrđuju šta se u noći između nedjelje i ponedjeljka dogodilo na sjeveru države.

Nakon višesatne igre gluvih telefona, neodgovaranja na novinarska pitanja, a potom i raznih medijskih interpretacija i konfuzije dodatno pojačane tvitom premijera Milojka Spajića (PES) i obraćanjem ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića (Demokrate), iz te institucije konstatovali su da je neko na nekoga pucao tokom planskih aktivnosti policajaca i carinika na suzbijanju krijumčarenja...

Nije navedeno šta se konkretno desilo, šta je predmet krivičnog djela, ko je i zbog čega upotrijebio oružje, ko je od starješina upoznat, odnosno ko je naredio policijsku akciju, ni da li ima izvještaja o upotrebi vatrenog oružja, ukoliko su uopšte službenici policije posezali za njim...

“Vijestima” je nezvanično rečeno da su policijski šefovi oko 1.20 časova obaviješteni da je u mjestu Vinicka došlo do upotrebe oružja i da su na zadatku napadnuti pripadnici policije i Uprave carina, kada je službenik Sektora granične policije lakše povrijeđen. Prema tim informacijama, zadobio je povrede šake i glave, a Vijestima je nezvanično rečeno da će vještak utvrditi kako su i od čega nastale povrede..

Isti sagovornik lista navodi da su pola sata kasnije, informisani da su zbog svega privedene dvije osobe - Ć. V. (36) i Dž. N. (33)...

“Od tada pa do sad, niko da kaže ko je pucao na koga, koliko puta, kako je i od čega povrijeđen policijski službenik, ko je odvezao kamion sa lica mjesta, ko je to odobrio, je li obavljena potraga i pretraga terena za počinicima krivičnog djela, ko je obavio uviđaj, šta je pronađeno, ko je o događaju informisao ministra, a ko premijera”, kazao je jedan od izvora “Vijestima”.

Ništa od toga, međutim, nema u zvaničnom saopštenju Uprave policije.

“Tako je sinoć, tokom sprovođenja ovih aktivnosti, iz pravca mjesta Lubnica ka Beranama, uočeno teretno motorno vozilo bez registarskih oznaka, utovareno oblovom građom, koje se na znak policijskog službenika nije zaustavilo, već je nastavilo dalje kretanje do trenutka kada se zaustavilo u rejonu sela Vinicka, a vozač se udaljio u nepoznatom pravcu. Pretragom terena u cilju pronalaska vozača, pronađeno je parkirano i drugo teretno motorno vozilo marke ‘mercedes’, bez registarskih oznaka, takođe natovareno oblovom građom. Sa navedenim događajem upoznata je dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Berane, čiji službenici su izašli na lice mjesta i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti, dok je sa događajem upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama koji je naložio dalje preduzimanje aktivnosti. Službenici policije u saradnji sa postupajućim tužiocem preduzimaju dalje mjere i radnje na utvrđivanju svih okolnosti događaja, a posebno imajući u vidu da je prilikom obavljanja gore pomenutih službenih aktivnosti došlo do upotrebe vatrenog oružja”, navodi se u saopštenju policije poslatom oko 15.30 časova.

Tri i po sata ranije, Spajić je sa društvene mreže javio da je napadnut pripadnik policije. On je najavio da će zatražiti hitan i detaljan izvještaj od direktora Uprave policije Aleksandra Radovića i ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića o detaljima tog incidenta.

“Država će zaštititi svakog policajca, carinika, inspektora i bilo kojeg državnog službenika, jer samo tako možemo poslati poruku da smo ozbiljno društvo koje brine o svojim ljudima i koje ništa neće spriječiti na putu reformi i sprovođenja zakona”, konstatovao je Spajić.

Sat kasnije obraćanje je poslao i Šaranović, u kojem navodi da nije u potpunosti informisan o događaju u Beranama.

“Dobio sam informaciju o incidentu u Beranama koja nije potpuna. Prve informacije su veoma konfuzne. Već sam zatražio od v. d. direktora Uprave policije detaljan izvještaj o događaju. Tražiću hitnu i temeljnu istragu incidenta, kako bismo razjasnili činjenično stanje i utvrdili istinu”, stoji u tekstu resornog ministra.

Potom se u priču uključio i pravni zastupnik jednog od aktera dogđaja, advokat Aleksandar Šćekić - navodeći da je službenik Uprave policije pucao na dvojicu Beranaca, a ne oni na njega, kako je prethodno saopštio.

Niko od nadležnih nije demantovao tu izjavu.

“Potpuna je neistina da je neko od građana pucao na policiju. Istina je obrnuta - policajac koji je čekao švercere, naišao je na grupu mladića koji su automobilom pretekli kamion. Za upravljačem je bio policajac koji je u tom momentu izvadio pištolj i ispalio ka njima pet ili šest metaka. Nakon toga svi su privedeni, a moj punomoćnik i momak koji je bio sa njim u automobilu pušteni su čim su dali izjave. Policajac je prvobitno zadržan u Odjeljenju bezbjednosti Berane, ali je i on pušten. Dakle, ne stoji premijerova opaska da moramo štiti policiju od građana, već obratno - u ovom slučaju treba da čuvamo građane od policije. Nadam se da će premijer, jer je obmanut, nakon sprovedene istarge donijeti zakonite odluke”, kazao je Šćekić.

Spajić izazvao haos, ni policajci više nijesu bezbjedni

Borba u bezbjednosnom sektoru između Pokreta Evropa sad i Demokrata, ponoćne smjene, nezakonita imenovanja, nezakonito preuzimanje ingerencija ministru unutrašnjih poslova i kadrovanje od strane lica koja ne sjede u

Vladi, proizvele su neodrživu situaciju i konfuziju u Upravi policije, a kriminalcima dali vjetar u leđa i nadu da ponovo mogu kontrolisati institucije.

To je juče saopštio potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić.

Adžić je istakao da je rezultate ostvarene u borbi protiv kriminala i korupcije koje je napravila Vlada Dritana Abazovića, poslije svega par mjeseci Spajić uspio da uništi: “I dovede nas u situaciju da se klanovi ponovo obračunavaju na našim ulicama, da svjetskim kriminalcima država pruža zaštitu, da lica optužena za najteža krivična djela napuštaju zatvor, napadi na policijske službenike postaju svakodnevica, kao i paljenje motornih vozila i fizički obračuni sa teškim tjelesnim povredama.

Ocijenio je da sve to prouzrokuje veliku nestabilnost i nepovjerenje građana, turista i investitora: “Što se negativno odražava na bezbjednosnu situaciju u zemlji, ali i na ekonomiju”.

Bonus video: