VDT: Vrhovni sud utvrdio da su Viši i Apelacioni sud povrijedili zakon u korist u okrivljenog

Uvažen još jedan zahtjev VDT-a za zaštitu zakonitosti

8774 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) saopštilo je da je Vrhovni sud uvažio njihov zahtjev za zaštitu zakonitosti, podignut povodom odluka koje su Viši i Apelacioni sud donijeli u korist S.Đ, okrivljenog za krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Vrhovni sud utvrdio je da su Viši i Apelacioni sud, bitnom povredom odredaba Zakonika o krivičnom postupku, donijeli odluku da se u predmetu protiv S.Đ. izdvoje iz spisa predmeta izvještaj, nalaz i mišljenje sudskog vještaka. Na taj način su, kako je utvrdio Vrhovni sud, povrijedili zakon u korist okrivljenog", navodi se u saopštenju.

VDT navodi da su Viši i Apelacioni sud, u konkretnom slučaju, pogrešno primjenili odredbe Zakonika o krivičnom postupku, u pogledu zakonskih pretpostavki koje treba da budu ispunjene, za sprovođenje radnje vještačenja u vidu dužnosti državnog tužioca da o vremenu i mjestu sprovođenja vještačenja obavijesti okrivljenog i njegovog branioca.

"Imajući u vidu činjenicu da je državno tužilaštvo donijelo naredbu o vještačenju digitalnih podataka sadržanih u mobilnim telefonima, Vrhovni sud utvrdio je da se osnovano zahtjevom za zaštitu zakonitosti ukazuje da radnji vještačenja stranke ne prisustvuju, već se samo naredba dostavlja strankama, kako bi u pogledu predmeta vještačenja mogle da stave svoje primjedbe i dopune na vrijeme, dakle prije početka vještačenja, kao i da u pogledu ličnosti vještaka podnesu zahtjev za izuzeće", dodaje VDT.

Po nalaženju Vrhovnog suda, kako se navodi, neobavještavanje o mjestu i vremenu provođenja dokaznih radnji - prikupljanje podataka iz mobilnih telefona, ne predstavlja apsolutnu bitnu povredu krivičnog postupka: "Posebno ako se ima u vidu činjenica da se ista radnja na glavnom pretresu mogla ponoviti, kada bi odbrana bila u prilici da neposredno od vještaka zatraži bliža objašnjenja u slučaju eventualne potrebe, a koju prethodno nijesu konkretizovali, čime bi se otklonili nedostaci prethodnog postupanja".

Vrhovni sud je, navodi VDT, uzeo u obzir i činjenicu da je okrivljeni dobrovoljno predao telefon, da mu je data mogućnost da ospori vjerodostojnost dokaza i autentičnost prikupljenih podataka.

"U svim situacijama u kojima odluke Višeg i Apelacionog suda ne budu usklađene sa zakonskim propisima, Vrhovno državno tužilaštvo nastaviće da koristi zakonsku mogućnost podizanja zahtjeva za zaštitu zakonitosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: