Odložena kontrola optužnice u predmetu "Plantaže" jer okrivljeni Šahman slavi Bajram

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama” koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju

4211 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Ročište za kontrolu optužnice koje je danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, u predmetu Plantaže, odložena je za 14. maj, odlučio je na ročištu sudija Zoran Radović.

Sudija je pročitao podnesak odbrane od 10. aprila kojim je branilac tražio odlaganje ročišta jer okrivljeni Sead Šahman slavi ramazanski Bajram.

Sudija Radović je pročitao rješenje Specijalnog državnog tužilaštva od 28. februara, kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev za izuzeće državnog tužioca upućenog u specijalno dravno tužilaštvo Vukasa Radonjića, kao zastupnika optužnice. Dodao je da je ovaj zahtjev na ročištu za kontrolu optužnice 23. februara podnijela advokatica Bojana Franović, branilac okrivljenog Veselina Vukotića, kojem se pridružio i advokat Marko Radović, branilac okrivljenog Boža Mihailovića.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama” koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Optuženi su Veselin Vukotić, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović, Božo Mihailović i Verica Maraš.

"Oni su optuženi da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu 13. Jul-Plantaže AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu 'OMP-Engineering' DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu", istakao je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Usljed djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu “OMP Engineering” je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina.

"Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga", naveo je ranije specijalni tužilac Radonjić.

Bonus video: