Mugoša prihvatila da se Mijajlović uz jemstvo od 1,1 milion eura brani sa slobode

Savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda Marija Raković kazala je "Vijestima" da tužilaštvo ima pravo žalbe na odluku

50810 pregleda 239 reakcija 97 komentar(a)
Jedno od privođenja Mijajlovića, Foto: Luka Zeković
Jedno od privođenja Mijajlovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.04.2024. 13:53h

Sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša prihvatila je ponudu Aleksandra Mijajlovića da se taj Podgoričanin uz jemstvo od 1,1 milion eura sa slobode brani od optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je švercovala cigarete.

Savjetnica za odnose s javnošću tog suda Marija Raković kazala je "Vijestima" da tužilaštvo ima pravo žalbe na odluku i da se Mijajlović na slobodi može naći nakon pravosnažne odluke i pošto država upiše zabilježbu na imovinu kojom Mijajlović garantuje da neće bježati.

Mijajlovićevi branioci advokati Zoran Piperović i Stefan Jovanović garantovali su 22. marta sudu sa 1,1 milion eura da će im taj Podgoričanin biti dostupan ako mu ukinu pritvor.

Piperović i Jovanović kazali su "Vijestima" da je sutkinja Mugoša odredila mjere nadzora - zabranu napuštanja mjesta boravišta, oduzimanje putne isprave i obavezu povremenog javljanja policiji.

Piperović je istakao da su očekivali odluku kakva je donijeta, jer ne postoji ni jedan razlog da bude drugačije.

"Očekujemo žalbu tužilaštva, ali i da će vijeće donijeti istu odluku kakvu je donijela sutkinja Mugoša", kazao je on.

Dodao je da se sutkinja nije bavila osnovanom sumnjom:

"Što mene i kolegu Stefana Jovanovića najviše nervira, jer da se bavila osnovanom sumnjom bilo bi vrlo upitno da li ima osnova za pritvor uopšte, od kad je prvi put određen. Ja znam da je neko ljut zbog toga što sam u javnosti izašao sa izjavom da se tek sada pribavljaju dokazi za osnovanu sumnju za našeg klijenta Aleksandra Mijajlovića, a to nije po pravdi i nije po pravu. Niko nikakav problem nema ako neko ima osnovanu sumnju da određeno lice bude pritvoreno i da njegovi braniocu boru nastave u sudnici, ali ako nema, a ovdje nema, nije postojao ni jedan razlog da se Aleksandar Mijajlović uhapsi", kazao je Piperović.

Jovanović je kazao da ponuđeno jemstvo, uz istovremeno određivanje mjera - oduzimanje putne isprave, javljanje Upravi policije, zabranu napuštanja boraviša, predstavljaju dovoljnu garanciju da će Mijajlović biti prisutan i da će postupak teći neometano.

"A na sve to ukazuje i njegovo držanje tokom prethodnog perioda od tri godine, kada je uz sve moguće optužbe sa najvećih državnih adresa ipak bio tu i nije bježao. Sudija za istragu se pozvala na praksu Evropskog suda za ljudska prava i ukazala je na niz odluka kojima je usvojeno jemstvo sa nižim iznosima, u sličnim predmetima. Između ostalog, za Mićkovića je takođe usvojeno jemstvo od milion i nešto, a i on se tereti za cigarete. Potpuno je opravdana odluka, pravedna i zakonita. Biće žalba tužilaštva, ali od krivičnog vijeća očekujemo ništa drugo do profesionalizam i pravednost", kazao je Jovanović.

Mijajlović je uhapšen 19. februara po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje ga tereti da je sa još jednom osobom formirao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete.

Članovima kriminalne ekipe Mijajlovića SDT je označio policajce Milenka Miću Rabrenovića, Radoja Rabrenovića, Dragana Backovića i Mirka Mijuškovića, zatim Dejana Jokića, Goluba Vojinovića, Milana Vukadinovića i nekoliko osoba na čijoj identifikaciji tužioci rade.

Nakon hapšenja, “Vijestima” je rečeno da u spisima SDT-a, koje rukovodi predmetom, piše da su članovi te organizovane grupe krijumčarili cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine - od 2019. do kraja 2021.

“Mijajlović i još jedna osoba tu organizaciju, prema dostupnim dokazima, stvorili su 2019. godine”, tvrdi sagovornik lista.

Prema tim informacijama, među podacima proslijeđenim iz Europola navodno su i prepiske sa kriptovane telefonske Skaj aplikacije, u kojoj su, tvrde istražitelji, učestvovali uhapšeni. Neki od njihovih branilaca negirali su te tvrdnje.

Višemjesečna akcija SDT-a rezultirala je hapšenjem, kako tvrde upućeni, samog vrha takozvanog Grand klana, sa Aleksandrom Acom Mijajlovićem na čelu.

Osim za drugim organizatorom, prema informacijama “Vijesti”, istražitelji tragaju za još nekoliko osoba koje su učestvovale u tom nezakonitom poslu, a koje se sada u tužilačkim spisima vode kao NN lica.

Bonus video: