Apelacioni sud potvrdio oslobađajuću presudu Krstovićima

Odbijena žalba Višeg državnog tužilaštva na presudu Višeg suda u Podgorici

32755 pregleda 61 reakcija 58 komentar(a)
Budimir i Marina Krstović, Foto: Luka Zeković
Budimir i Marina Krstović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2024. 15:43h

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.

"Apelacioni sud Crne Gore je nakon javne sjednice vijeća od 11.04.2024. godine, donio presudu Kž.br. 1/24 kojom je odbio kao neosnovanu žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici K.br. 128/23 od 21.07.2023.godine. Prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici optuženi Budimir Krstović i Marina Krstović oslobođeni su optužbe da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 st. 1 u vezi čl. 23 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer nije dokazano da su učinili krivično djelo za koje su optuženi. Odlučujući o žalbi Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da nasuprot navodima žalbe prvostepena presuda nije zasnovana na bitnim povredama odredaba krivičnog postupka na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, niti na onim na koje se ukazuje žalbom VDT-a, kao i da je prvostepeni sud na valjan način i u zakonito sprovedenom postupku, utvrdio sve činjenice potrebne za donošenje pravilne i zakonite odluke", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Prvostepenu presudu je u julu 2023. godine izrekla sudija Vesna Kovačević u Višem sudu u Podgorici.

Sudija je tada ostala kod već ranijeg obrazloženja oslobađajuće presude izrečene krajem novembra 2022. godine, navodeći tada da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi nabavili kokain od NN osobe, kako je to navedeno u optužnici.

Ne krijući ogorčenje zašto je bez ikakvog razloga uhapšen zbog šverca kokaina, Budimir Krstović je kazao tada novinarima da država ima mogućnost da istraži ko je naručilac ove pošiljke. Na konkretno novinarsko pitanje da li na nekoga sumnja, odgovorio je:

“Bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić, pružio je tužilaštvu dokaz u tom predmetu, ali tužilaštvo se nije upristojilo da aktivira te podatke. Zašto ih ne iznesu. Ja Milana Kneževića nikada nisam branio u životu, a zašto me on branio. Zato što je bio direktor u skupštinskom Odboru za bezbjednost. On zna sve. I kada je nastao taj kokain i gdje je pošlo to auto… Droga uopšte nije iz mog magacina izbačena u paketima, postoje svjedoci. Ne mogu ja da licitiram sa imenima, da li je “Petar”, “Dragan” Ili ovaj. Ako imamo 5.000 policijaca, njih 5.500 će reći da Krstovići nemaju veze sa drogom. Služba i u Srbiji i u Crnj Gori zna i čija je droga i ko je platio robu. Ja nemam dokaze da je to nečije. Ja ne mogu da licitiram sa imenima. Imam troje djece, ja ne mogu da ih izlažem riziku. Ovo stvarno treba da se objavi”, izjavio je Budimir Krstović.

Njegova kćerka Marina Krstović je izjavila da je očekivala oslobađajuću presudu.

“Nadali smo se istoj odluci Višeg suda. Kao što sam rekla, sudija Vesna Kovačević je detaljno i temeljno obrazložila presudu kao i prvi put. Sporna je bila tehnička stvar. Tako da se iskreno nadam da tužilaštvo neće predati žalbu Apelacionom sudu. Mada znajući kakav se teror vrši nad nama već dvije godine, vjerovatno će se opet žaliti, ne znam na osnovu čega. Umjesto da su ovo vrijeme i napore uložili u istragu da saznaju ko su stvarni naručioci droge, oni su rješili da progone mene i moga oca. Jer im je tako odgovaralo ili im je neko tako naredio”, izjavila je Marina Krstović nakon izrečene oslobađajuće presude.

Jovanović: Oslobađajuća presuda je jedna vrsta opomene političkim akterima

Advokat Stefan Jovanović, koji je uz kolege advokaticu Bojanu Franović i advokata Dragoljuba Đukanovića, branio optužene Budimira i Marinu Krstović, za "Vijesti" je komentarisao odluku Apelacionog suda koji je potvrdio oslobađajuću presudu Višeg suda.

Jovanović
Jovanovićfoto: Luka Zeković

"Ova presuda predstavlja dokaz da u crnogorskom pravosudnom sistemu postoje sudije od integriteta koji svoj posao rade časno i pošteno. Takođe, ova presuda je jedna vrsta opomene političkim akterima i poruka da se ne miješaju u posao koji nije njihov. Treba da se uzdrže od komentarisanja nečega što ne potpada pod njihovu nadležnost. Politikim istupima i komentarima, mi umjesto da čuvamo vladavinu prava, mi je urušavamo. Svako treba da se drži iz svog posla. Ova presuda je da pravo i politika jednostavno ne idu 'ruku pod ruku'", izjavio je advokat Jovanović.

Podsjetio je da su otac i kćerka u pritvoru nevini proveli 16 mjeseci.

Bonus video: