Grujić: Nema bilo kakve zaštite od države niti nam država obezbjeđuje sigurnost

Okupljeni su zatražili maksimalne kazne za napadače na Simonovića, ali i da taj sluča, kako je kazali dobije zasluženu pažnju

3458 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta podrške u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta podrške u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Advokati, sudije i tužioci rade u atmosferi nesigurnosti i raznih vrsta svakodnevnih pritisaka, pa je krajnje vrijeme da država učini sve da pripadnike tih profesija zaštiti i omogući im da obavaljaju svoj posao u skladu sa Ustavom, zakonima, moralnim i etičkim principima.

To je poručeno sa protestnog okupljanja, koje su, zbog napada na adokata Aleksandra Simonovića u Beranama, organizovali kolašinski advokati, a podržao ih kolektiv Osnovnog suda, Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) , te notari, javni izršitelji i sudski vještaci.

Okupljeni su zatražili maksimalne kazne za napadače na Simonovića, ali i da taj sluča, kako je kazali dobije zasluženu pažnju.

"Ovo je podrška našem kolegi, koji je na radnom zadatku zadobio od nasilnika teške tjelesne povrede. Nažalost, to nije jedini slučaj, jer i mi ostali u prvosudnom sistemu radimo u atmosferi nesigurnosti i situaciji da bilo ko od nas može završiti kao naš kolega Simonović. Nema bilo kakve zaštite od države niti nam država obezbjeđuje sigurnost. Svi smo u istom položaju“, kazao je advokat Branislav Grujić.

Prema njegovim riječima, atmosfera u kojoj rade advokati, sudije i tužioci je odraz prilika u društvu. Grujić je kazao da je kreiran ambijent u kojem "bilo ko može da iskali frustracije i bijes na pripadnike tih profesija“.

"Slučaj u Beranama treba dati adekvatan značaj, a vinovnike kazniti maksimalnim kaznama. Radimo u situaciji kada svako uzma „pravdu u svoje ruke“ i svako je tužilac, advokat, sudija... Dražava mora da reaguje“, poručio je on.

Prema riječima sudije Arsena Popovića, kolektiv Osnovnog suda je, prisustvom na protestnom okupljanju, iskazuje svoje neslaganje zbog „brutalnog napada na Simovića, ali i i činjenice da su advokati, sudije i tužioci izloženi svakodnevnim prtiscima i prijetnjaam“.

„To sve ukupno stavara kod javnosti percepciju, najbaže rečeno, odbojnog odnosa prema pripadnicima tih profesija. Pokušavamo na sve načine da radimo u skladu sa Ustavom i zakonom, sa etičkim i moralnim principima, kako bi svaki građanin ostavrio svoja prava pred sudovima ili mu bila pružena stručna i pravna pomoći od advokata. To nam u ovom trenutku nije omogućeno“, tvrdi Popović.

On je kazao da napad na Simonovića nije jedini slučaj koji govori o uslovima u kojima rade, pa je podsjetio na ubistav sudije u Osnovnom sudu u Baru, aktiviranje bombe u tužilašvu na Cetinju i Sudu u Pogdorici, te ubistava pred zgradom Osnovnog suda u Beranama...

„Milsim da je krajnji rok da državni organi Crne Gore, zbog svih tih dešavanja, preduzmu krajnje restrktivne mjere i advokatima, sudjama i tužiocima stvore uslove da budu sigrni i da svoj posao obavljaju na profesionalan način“, kazao je Popović.

Rukovoditeljka ODT Maja Šćepanović oštro je osudila fizički napad na Simonovića i istakla značaj advokatske profesije za, kako je kazala, ukupno ostvarivanje prava i pravde u Crnoj Gori.

"Svaki oblik nasilja bilo verbalnog ili fizičkog prema advokatima i bilo kojem drugom nosiocu pravosudne funkcije mora naići na oštru osudu društva. Advokatska , tužilačka i sudijska profesija u poslednje vrijeme izložene su konstantnim napadima i raznim pritiscima, kako putem medija, tako i od građana gdje se komentarišu odluke sudova. Sudije i tužioci rade u izuzetno teškim uslovima, ali poštuju zakonske i ustavne odredbe, računajući d ana taj način najbolje doprinose pravu građana na pristup pravdi i ostvarivanju svojih prava“, rekla je rukovoditeljska kolašinskog ODT.

Bonus video: