Sudije od tužilaca traže naredbu za slušanje ANOM-a

Specijalnim tužiocima na doradu vraćena optužnica podnijeta protiv jedanaestočlane ekipe optužene za stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge...

6420 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao Boris Savić, Specijalnom državnom tužilaštvu vratilo je optužnicu kojom to tužilaštvo 11 osoba tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droga.

U obrazloženju odluke Vijeća u kom su bile i sutkinje Natalija Boričić i Vesna Kovačević, tužiocima su napisali da u fazi potvrđivanja optužnice nijesu mogli ispitati da li su zakonito pribavljeni transkripti sa nekada zaštićene ANOM aplikacije, koji su u spisima predmeta, niti koja država je prikupljala podatke.

Specijalnim tužiocima ostavili su rok da im dostave sudsku naredbu od države koja je dostavila konverzaciju preko te aplikacije i objašnjenje u kojoj proceduri je ista donijeta. Objasnili su da na opravdan zahtjev taj rok može biti produžen.

Napisali su da još jednom potenciraju da se međunarodna pravna pomoć prema opšteprivaćenim pravnim principima sprovodi po zakonima zamoljene zemlje, i da u tom smislu zakonitost dokaza koji se izvode pred sudovima u Crnoj Gori mora biti isključivo vezan za zakonitost procedure u kojoj su pribavijeni u zemlji u kojoj su pribavijeni.

"U koliko se zaista radi o 'trećoj zemlji', članici Evropske unije, sud pogotovo ne bi imao razloga da sumnja u zakonitost procedure, a posebno imajući u vidu harmonizaciju propisa po najvećem stepenu zaštite ljudskih prava, a koji se primjenjuju u zemijama članicama EU. Međutim, za takvo zaključivanje neophodno bi bilo da se zna o kojoj zemiji se radi i da se iz te zemije pribavi odgovarajuća dokumentacija koja podrazumjeva policijske i tužilačke radnje po prijemu zamolnice FBI, i ključno, sudske radnje po toj zamolnici - naredba za prikuplianje ovih podataka. Kako ovo nije prva aplikacija na kojoj su pronađeni dokazi koji se koriste u krivičnom postupku, to je jednako kao kada su u pitanju aplikacije SKY, Enkrčoat i dr., nephodno imati naredbu sudskih organa", piše u rješenju kojim je optužnica vraćena na dopunu.

Sudije objašnjavaju da u konkretnom predmetu nema naredbe, već isključivo obavještenje Federalnog istražnog biroa (FBI) da naredba postoji...

"Jedino što imamo je obavještenje FBl da takva zemija postoji, da sudska naredba postoji, te na osnovu toga sugeriše da se radi o zakonitim dokazima koje treba prihvatiti. Međutim, ovakav stav za sud nije privatijiv. Činjenica da se dokazi prikupljeni ovom aplikacijom ne koriste ni u SAD-u, pa se ne vidi zbog čega bi sud mogao samo na osnovu procjene policijskog organa (FBI), izvoditi zakkjučak o zakonitosti pribavijenog dokaza. Bez obzira na visoki stepen poverenja u međunacionalnoj saradnji, te bez obzira na činjenicu da se radi o saradji sa zemijom u kojoj je zaštita ljudskih prava jedna od temeljnih normi, ovo vijeće ocjenjuje neprihvatljivim da se ne obezbijedi sudska naredba koja bi morala prethoditi pribavijanju ovih dokaza i da se ista ne prezentira sudu, a kasnije i odbrani koja će izvjesno prigovarati u ovom pravcu", piše u odluci.

Optužnicom koja je vraćena SDT-u na doradu okrivijenim Milanu Jankoviću, Toniju Junčaju, Darku Vukčeviću, Božidaru Vukčeviću, Slađanu Đinoviću, Spasoju Zlatičaninu, Alenu Đoljeviću, Filipu Krstonijevicu i Milanu Miloviću, Antonu Ljucđonaju i Nikolinu Pepaju na teret se stavlja da su organizatori i/ili članovi kriminalne grupe koja je krijumčarila drogu. Milovića terete i za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, zbog neovlašećene prodaje vatrenog oružja, i teško ubistvo putem podstrekavanja.

U rješenju Savićevog Vijeća, objašnjavaju da je faza potvrđivanja optužnice upravo ona faza u kojoj sud mora ispitati da li su pribavijeni dokazi obezbeđeni na zakonit način.

"U konkretnoj situaciji to se ne može ispitati i zato bi bilo kakav stav o tome da li su ovi dokazi zakoniti ili nezakoniti, za sada bio preuranjen i stoga vijeće smatra da je potrebno iscrpiti sve mogućnosti za pribavijanje eventualne sudske naredbe, te da se dalja odluka o zakonitosti dokaza može donijeti tek nakon što se iscrpe sve sredstva kojom bi se utvrdilo postojanje sudske naredbe od zamoljene zemije i u kojoj proceduri je ista donijeta"

Bonus video: