Jutarnji list: Uhapšen "škaljarac" Ivović, sumja se da četiri godine tajno živi u Hrvatskoj

"Ivović je prije deset godina kao pripadnik 'škaljarskog klana' bio na meti specijalnog crnogorskog tužilaštva kada su njemu i još nekolicini 'škaljaraca' u Kotoru pretraženi stanovi i oduzeti mobilni telefoni", navodi Jutarnji list

35830 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kotoranin Tripo Ivović, državljanin Crne Gore i Hrvatske uhapšen je danas u Hrvatskoj u akciji Policijskog nacionanog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), piše Jutarnji list.

Taj hrvatski medij navodi da su zbog nelegalne proizvodnje i preprodaje droge PNUSKOK i USKOK u srijedu ujutro počeli kriminalističko istraživanje protiv deset osoba koje se sumnjiče za udruživanje zbog krivičnih djela iz "oblasti kriminaliteta droga".

"Akcija je obuhvatila osobe s područja Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije, kao i Grada Zagreba. Iz Direktorata policije objavili su da ''policijski službenici PNUSKOK-a - Služba Osijek, u koordinaciji s USKOK-om, sprovode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno deset osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela zločinačkog udruženja i neovlašćene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja'', navodi se u tekstu Jutarnjeg lista.

Dalje piše da je Ivović i vozač brdskih autoutrka koji se takmičio i na prvenstvu Crne Gore u Dubrovniku prije nekoliko godina, te da je on navodno bio partner i tajni šef grupe koja je proizvodila marihuanu.

"Ivović je prije deset godina kao pripadnik 'škaljarskog klana' bio na meti specijalnog crnogorskog tužilaštva kada su njemu i još nekolicini 'škaljaraca' u Kotoru pretraženi stanovi i oduzeti mobilni telefoni. I ove godine se spominjao kao osoba pod nadimkom Trkač u prepisci među pripadnicima tog klana, o čemu su izvještavali mediji u Crnoj Gori. Ivović je u Hrvatskoj, u Đakovu, boravio neprijavljeno, a i on je među onima koje je uhapsila hrvatska policija", piše Jutarnji list i dodaje da se sumnja da Ivović već četiri godine tajno živi u Hrvatskoj.

Prema nezvaničnim informacijama Jutarnjeg lista, riječ je o osobama koje imaju i legalno registrovan uzgoj konoplje za proizvodnju kanabidola (CBD), a taj medij navodi da je "očito da su usput uzgajali i nelegalnu marihuanu za plasman na crno tržište".

Jedan od uhapšenih, prema nezvaničnim informacijama, je i Domagoj Sedlić, privrednik iz Bjelovara, vlasnik firme "Sedlić", poznate po sloganu "Snaga vašeg blaga", koja je bila u postupku predstečajne nagodbe sa stotinak miliona kuna prijavljenih neosiguranih potraživanja povjerilaca i dodatnih 16,3 miliona kuna osiguranih potraživanja.

Među povjerenicima kompanije u vlasništvu Domagoja Sedlića bila su i tri ministarstva. Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava, potražuje 4,6 miliona kuna, no rekorder je ipak Ministarstvo privrede s potraživanjem od 22,3 miliona kuna. S obzirom na to da Ministarstvu poljoprivrede Sedlić duguje samo 200 kuna, taj je iznos zanemariv, piše u tekstu.

U 2020. godini Sedlićeva bjelovarska firma "Tenis centar IMN", koja je poznata po preuzimanju bjelovarskog silosa čije je rušenje i na tom mjestu otvaranje trgovačkog centra najavio Sedlić, na predlog Tenis centra Ive Majoli postaje novi vlasnik tog teniskog centra u elitnoj Jurjevskoj ulici u Zagrebu.

Zagrebački Trgovački sud prihvatio je podnesak novog vlasnika koji se poziva na odluku od kraja novembra 2020. godine kojom mu se dopušta upis prava vlasništva na više od 7.000 kvadrata zemljišta i nad nekretninama u nekadašnjem vlasništvu bivše hrvatske teniserke Ive Majoli, a u rješenju se ne navodi cijena po kojoj su nekretnine preuzete.

Stečaj Tenis centra Ive Majoli bio je otvoren u decembru 2017. godine, a već u februaru iduće godine stečajni upravnik podnio je predlog odluka, među kojima se isticalo obustavljanje poslovanja, prihvatanje njegovog izvještaja o finansijskom i privrednom stanju, ali i prodavanje nekretnina tog stečajnog dužnika - zgrada, teniskih igrališta, parkirališta i dvorišta u Jurjevskoj ulici na zagrebačkom Cmroku.

Kad je riječ o hapšenjima zbog droge, iz Direktorata policije poručili su kako će ''po završetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK - Služba Osijek podnijeti krivičnu prijavu USKOK-u, a uhapšene osobe će predati pritvorskom nadzorniku'', dok će USKOK ''nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljnjem postupanju, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost".

Bonus video: