Apelacioni sud: Odbijene žalbe Katnića i Lazovića, usvojena žalba SDT-a

Ovu odluku vijeće Apelacionog suda donijelo je na današnjoj sjednici

58592 pregleda 124 reakcija 17 komentar(a)
Jedno od ranijih privođenja Lazovića, Foto: Boris Pejović
Jedno od ranijih privođenja Lazovića, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovane žalbe Milivoja Katnića i njegovog branioca, kao i branilaca Zorana Lazovića, izjavljene protiv rješenja Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora 13. maja, dok je usvojio žalbu Specijalnog državnog tužialštva (SDT) i preinačio isto rješenje na način što je Lazoviću pritvor produžen i po dodatnom pritvorskom osnovu, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Ovu odluku vijeće Apelacionog suda donijelo je na današnjoj sjednici.

"Rješenjem Višeg suda u Podgorici produžen je pritvor za još dva mjeseca okrivljenom Zoranu Lazoviću zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljenom Milivoju Katniću zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore", navodi se u saopštenju.

"Viši sud u Podgorici produžio je pritvor okrivljenima po pritvorskim osnovima iz čl. 175 st. 1 tač. 1 i 2 ZKP-a, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da bi okrivljeni ostankom na slobodi mogli ometati postupak uticajem na svjedoke. Određeno je da će pritvor trajati po ovom rješenju do 14.07.2024. godine Apelacioni sud je okrivljenom Lazoviću produžio pritvor i po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač.4. Zakonika o krivičnom postupku, budući da je ocijenio da su ispunjeni uslovi u pogledu visine zaprijećene kazne i da postoje teške okolnosti djela koje istom daju karakter posebno teškog, a ogledaju se u načinu izvršenja predmetnog krivičnog djela", zaključuje se u saopštenju.

Katniću i Lazoviću, lisice su 14. aprila na ruke stavili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojim rukovodi Predrag Šuković.

Terete ih da su kao GST i pomoćnih direktora Uprave policije radili u korist mafijaškog kavačkog klana.

SDT sumnjiči Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika te organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Obojici se na teret stavlja da su teških optužbi spasili visokopozicioniranog člana kavačkog klana Duška Roganovića.

Bonus video: