Apelacioni sud ukinuo presudu Višeg: Presuda Lidiji Mitrović donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka

"Bitne povrede odredaba krivičnog postupka ogledaju se u protivrječnosti izreke pobijane presude i njenih razloga u pogledu načina izvršenja krivičnog djela za koje je optužena oglašena krivom, a pored toga toga u prvostepenoj presudi razlozi o odlučnim činjenicama su nejasni i protivrječni"

23110 pregleda 48 reakcija 32 komentar(a)
Mitrović, Foto: Boris Pejović
Mitrović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2024. 15:49h

Apelacioni sud Crne Gore ukionuo je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je specijalna tužiteljka Lidija Mitrović oglašena krivom zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i osuđena na kaznu zatvora od sedam mjeseci.

Ovom odlukom uvažene su žalbe branioca i Mitrović.

U obrazloženju se navodi da je vijeće Apelacionog suda ocijenio da je presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st. 1 tač.8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku.

"Bitne povrede odredaba krivičnog postupka ogledaju se u protivrječnosti izreke pobijane presude i njenih razloga u pogledu načina izvršenja krivičnog djela za koje je optužena oglašena krivom, a pored toga toga u prvostepenoj presudi razlozi o odlučnim činjenicama su nejasni i protivrječni. Po ocjeni Apelacionog suda zbog navedenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka bilo je nužno ukinuti prvostepenu presudu i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje, a do otklanjanja ovih povreda prvostepena presuda se nije mogla ispitati u meritumu u odnosu na žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni", navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu.

Piperović: Očekivana odluka, a mnogi su se ponadali da će završiti u zatvoru

Branilac specijalne tužiteljke, advokat Zoran Piperović, kazao je da su se mnogi ponadali da će Lidija Mitrović da završi u zatvoru, a da je on od početka tvrdio suprotno.

Piperović
Piperović foto: Boris Pejović

"Tvrdio sam od prvog trenutka da u predmetu nema dovoljno dokaza za inkriminaciju, i da koleginica Mitrović ništa nezaknito nije uradila. Nijesam sumnjao u profesionalnost klega koje su bile u predmetu. I očekivao sam ovakvu odluku. Nadam se da će u ponovnom postupku biti utvrđeni svi egzaktni fakti, koji će ukazati da je sve bilo bespotrebno, da je koleginici Mitrović napravljena šteta i da će nakon okončanja ponovnog suđenja Lidija Mitrović ponovo obnašati funkciju specijalnog tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu", kazao je on.

Bonus video: