Boretu htjeli da otruju u zatvoru

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović poručivao da bi Budvanina trebalo otrovati preko zatvorske kantine, ali mu šef kavčana Radoje Zvicer odgovara da nemaju ljude za to. “Ne krepava pas”, konstatuje Zvicer, nakon što sagovornika obavještava da je Boreta u zatvoru “ful aktivan” na kriptovanoj Skaj aplikaciji

101319 pregleda 68 reakcija 21 komentar(a)
Boretu sprovode u Viši sud 2009. godine, Foto: Luka Zeković
Boretu sprovode u Viši sud 2009. godine, Foto: Luka Zeković

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović predlagao je da se u spuškom zatvoru ubije Saša Boreta, jedan od optuženih za likvidaciju policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića 30. avgusta 2005. godine.

Činio je to tokom telefonske komunikacije sa šefom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom, sredinom oktobra 2020. godine.

Nakon što su njihove kolege, kako tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ubile dvije osobe u Spužu i u istoj kući otele visokopozicioniranog člana škaljarskog kriminalnog klana Mila Radulovića, njih dvojica komentarišu dešavanja i ko se sve “upecao” na zamke koje su servirali iz Kapetanovog telefona.

Prije nego je Kapetan likvidiran, a njegovo tijelo spaljeno na lomači od guma na Lovćenu, kavčani su preko njegovog telefonskog broja namamili nekoliko osoba i pokušali da dođu do “glava” najuticajnijih osoba suparničke kriminalne organizacije.

To im je u nekoliko slučajeva uspjelo, sudeći prema krivičnim predmetima formiranim protiv članova te grupe u Crnoj Gori i Srbiji.

Kaluđerović u tom kontekstu poručuje Zviceru da Kapetan ne smije još dugo da živi, izražavajući bojazan da zbog posljednjih dešavanja mogla da im upadne i policija.

“Ništa sam ne ide niđe, on ne smije još dugo da živi da murija ne upadne i ako upadne, moraju da ga ubiju jer on ne smije da priča nikome više ništa”, piše Cetinjanin 18. novembra 2020. godine.

“Neće valjda upadati”, odgovara mu Zvicer.

“Ako se digla frka, đe će tražiti ove što su nestali, bez kod nas”, konstatuje Kaluđerović.

“Nismo ga u kuću doveli đe živimo”, kaže Zvicer.

Škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić ubijeni su 14. oktobra 2020. godine.

U istoj kući u Stanjevića rupi nadomak Spuža, tada je otet i Radulović - nakon što su ga iskoristili da u zamku namame nekoliko članova supraničke kriminalne grupe, ubili su ga i njegovo tijelo spalili na lomači od automobilskih guma na Lovćenu...

Vijesti su ranije objavile transkripte Kaluđerovića i Zvicera od tog dana - Cetinjanin je tada “čistio” put automobilu u kom su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković...

KANTINA ZA TROVANJE

Kaluđerović istoga dana na Skaj aplikaciji pita Zvicera je li im igrač “i dalje za brigu”, a ovaj mu odgovara ko se uhvatio u zamku:

“Boreta i Šklempo stari mu vjeruju”.

Tim nadimkom zvali su tadašnjeg šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Boretu sprovode u Viši sud 2011. godine
Boretu sprovode u Viši sud 2011. godinefoto: Savo Prelević

Kaluđerović potom dodaje misleći na Boretu: “Glista, sve mu je*em”, a Zvicer odgovara da je taj Budvanin uredno na kriptovanoj aplikaciji, uprkos tome što je pritvoren u Spužu.

“Da, da, aktivan ful”, piše Zvicer.

“Njega ne možemo dohvatiti, a Šklempa bi mi bilo milije nego sve ove i još da mi milion daš, rekao bih samo Šklempa”.

Potom se osvrće i na pritvorenika:

“Njega moramo trovati, samo kako, to treba viđeti”.

“Samo njega”, odgovara Kotoranin.

“Preko kantine”, predlaže Kaluđerović.

“Ne krepava pas”, konstatuje Zvicer.

Cetinjanin ponavlja: “Preko kantine u kafu”...

“Nemamo ljude za to”, odgovara Zvicer.

“Ma tamo su 90% loši, nikakvi”, saglasan je Kaluđerović.

Ništa sam ne ide niđe, on ne smije još dugo da živi da murija ne upadne i ako upadne, moraju da ga ubiju jer on ne smije da priča nikome više ništa”, piše Cetinjanin 18. novembra 2020. godine, četiri dana nakon što je otet Mile Radulović Kapetan

UBISTVO ŠĆEKIĆA

Boreta je jedan od optuženih za ubistvo viskog policijskog funkcionera, u procesu dugom 19 godina.

On, Ljubo Vujadinović, Saša Boreta, Ljubo Bigović i Milan Čila Šćekić u više sudskih postupaka osuđivani su na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića, ali su presude konstantno ukidane i slučaj je i dalje pred Apelacionim sudom.

Šćekić je ubijen prije 19 godina u podgoričkom naselju Tološi. Ispred porodične kuće - tog 30. avgusta 2005. godine pogođen je sa više hitaca iz automatskog oružja.

Jake policijske snage 2019. obezbjeđuju sud kada se odlučivalo o ustavnoj žalbi u procesu za ubistvo Šćekića
Jake policijske snage 2019. obezbjeđuju sud kada se odlučivalo o ustavnoj žalbi u procesu za ubistvo Šćekićafoto: Savo Prelević

Vujadinović i Milan Čila Šćekić, prema tvrdnjama tužilaštva, direktni su izvršioci ubistva tadašnjeg načelnika Uprave za opšti kriminalitet.

Istom optužnicom Boreti i Bigoviću na teret je stavljeno da su organizovali tu likvidaciju. Sada pokojni Alan Kožar osuđen je na šest godina zatvora za bombaški napad na “Splendid”. U optužnici se navodi da je grupa ucjenjivala investitora koji je gradio taj hotel u Bečićima da kupi i zemljišnu parcelu pored, što je on odbio, nakon čega je počela serija bombaških napada.

Inspektor Šćekić, piše, bio im je na tragu, zbog čega je likvidiran...

Detalji optužnice SDT-a

Specijalni tužioci tvrde da je Kaluđerović najprije “čistio” put članovima kavačkog klana dok su iz Spuža ka Kotoru prevozili otetog škaljarca Mila Radulovića, a potom učio jednog od vođa te kriminalne grupe, Slobodana Kašćelana, kako da se riješi leševa prethodno ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića.

To se navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) podnijetoj protiv 31 člana te kriminalne grupe, koju je prema tvrdnjama istražitelja formirao Radoje Zvicer.

Škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Radulović je tog dana otet, a likvidiran je nakon dvomjesečnog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o škaljarcima.

Specijalni tužioci došli su do dokaza da je Kašćelan istog dana kada su dvojica Barana ubijena, a treći otet, preko kriptovane Skaj aplikacije o tome obavijestio Kaluđerovića.

Tužioci tvrde da su članovi Zvicerove kriminalne organizacije postali Milan Vujotić, Kašćelan, Kaluđerović, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Stevan Kraljević, Vladimir Vučković, Radoje Živković, Dragan Knežević, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

U optužnici su jasno navedene uloge svih u trostrukom ubistvu.

Protiv Zvicera podnijeto je više optužnica.

Bonus video: