Tužilački savjet: Obustavljeni započeti postupci izbora državnih tužilaca

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu propisano je da se započeti postupci izbora državnih tužilaca koji napreduju, postupci izbora rukovodioca državnih tužilaštava i postupci izbora državnih tužilaca u osnovnom državnom tužilaštvu, koji do dana stupanja na snagu ovog zakona nijesu okončani, obustavljaju po sili zakona"

8679 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2024. 21:21h

Tužilački savjet odlučio je, na elektronskoj sjednici, da se obustavi započeti proces izbora državnih tužilaca u skladu sa, kako je saopšteno, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, koji je stupio na snagu 19. juna.

U saopštenju se navodi da je obustavljen postupak izbora tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, četiri u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, kao i postupak izbora jedanaest državnih tužilaca u osnovnim državnim tužilaštvima na nivou Crne Gore.

"Vijesti" su krajem maja objavile da će umjesto odluke ko će od prijavljenih tužilaca preći u krovnu tužilačku instancu, izvjesnije da će ubrzo uslijediti obustava tog postupka iz ljeta 2021. ukoliko se usvoje odredbe iz tadašnjeg Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Kako je u međuvremenu usvojene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu odmah su uslijedile i obustave započetih postupaka.

Obustavljen je i započeti postupak izbora jednog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu propisano je da se započeti postupci izbora državnih tužilaca koji napreduju, postupci izbora rukovodioca državnih tužilaštava i postupci izbora državnih tužilaca u osnovnom državnom tužilaštvu, koji do dana stupanja na snagu ovog zakona nijesu okončani, obustavljaju po sili zakona", kaže se u saopštenju Tužilačkog savjeta.

Bonus video: