Lješković može da bježi kad hoće?

To što je presjekao rešetke na prozoru i pobjegao sa Odjeljenja za forenzičku-sudsku psihijatriju, najvjerovatnije nije dovoljno da bi odgovarao zbog krivičnog djela - bjekstvo lica lišenog slobode

20735 pregleda 58 reakcija 5 komentar(a)
Detalj sa snimka napada iz Specijalne bolnice u Dobroti
Detalj sa snimka napada iz Specijalne bolnice u Dobroti

To što je Radoš Lješković bonsekom presjekao rešetke na prozoru i 25. aprila pobjegao sa Odjeljenja za forenzičku-sudsku psihijatriju na kom je bio smješten odlukom suda, najvjerovatnije nije dovoljno da bi odgovarao zbog krivičnog djela bjekstvo lica lišenog slobode.

To proizlazi iz odgovora dostavljenim Vijestima.

Lješković je krajem aprila treći put pobjegao iz te psihijatrijske ustanove. Slobode je lišen nakon 40 dana, u rodnom Nikšiću.

“Vezano za Vaša pitanja obavještavamo Vas da je dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru obaviješten o predmetnom događaju od strane OPS UP OB Kotor, da je dao uputstva policiji da preduzmu određene radnje radi utvrđivanja okolnosti predmetnog događaja, a radi ocjene da li se u radnjama nekog lica stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da Vam odgovorimo do kojih smo saznanja došli, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza. Ukazujemo da je za postojanje krivičnog djela bjekstvo lica lišenog slobode iz člana 393 Krivičnog zakonika Crne Gore potrebno da je do bjekstva lica lišenog slobode na osnovu zakona došlo upotrebom sile protiv nekog lica ili prijetnjom da će se neposredno napasti na život ili tijelo nekog lica”, odgovorila je Vijestima portparolka tog tužilaštva, državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Iako je direktor psihijatrijske ustanove u kojoj je Nikšićanin smješten poručivao da Lješkoviću nije mjesto u toj bolnici, jer se “radi se o spretnom kriminalcu, simulantu”, on je nakon hapšenja vraćen na Odjeljenje za forenzičku-sudsku psihijatriju.

Nekoliko dana nakon povratka Lješković je napao i povrijedio drugog pritvorenika, Mitra Vučinića.

Čelanović je prje dva dana Vijestima kazala da su predmet formiran tim povodom proslijedili Višem državnon tužilaštvu u Podgorici:

“...Radi ocjene da li se u radnjama nekog lica stiču elementi krivičnog djela iz njihove nadležnosti”.

Vučinić je napadnut i povrijeđen 14. juna uveče, a to pokazuje i snimak nadzornih kamera u koje su “Vijesti” imale uvid.

Na snimku se vidi da Vučinić i Lješković koračaju hodnikom u susret jedan drugom. Vučinić razgovara telefonom, i ide suprotnom stranom od one kojom korača Lješković. U momentu kada se susreću, Lješković zamahuje rukom i udara Vučinića koji pokušava da se odbrani, ali i dalje dobija udarce. Nakon nekoliko sekundi, Lješković je oborio sugrađanina na pod i nastavio da ga udara.

Radoš Lješković
Radoš Lješkovićfoto: Facebook

Kamere su zabilježile i da iz ostalih soba istrčava više pritvorenika, ali u početku samo dio njih pokušava da razdvoji dvojicu Nikšićana. Nakon nekoliko sekundi, u taj prostor utrčava obezbjeđenje i najvjerovatnije medicinski tehničar, koji takođe razdvajaju, a potom im se pridružuju još dvojica pritvorenika. Ostalih nekoliko mirno su posmatrali tuču...

Nakon nepun minut, uspjeli su da savladaju Lješkovića i od njega otrgnu Vučinića...

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da se incident dogodio 14. juna oko 21 sat, na Odjeljenju za forenzičko-sudsku psihijatriju, na kom su oba pritvorenika smještena odlukom sudova.

Lješković, višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela, uhapšen je 4. juna u Nikšiću, nakon četrdesetodnevnog bjekstva. Prethodno, 25. aprila, pobjegao je sa Odjeljenja za forenzičko-sudsku psihijatriju u Dobroti.

Slobode je lišen u Nikšiću, u stanu bezbjednosno interesantnog lica Željka Jokovića, u Trebješkoj ulici.

Iako je taj Nikšićanin prethodno pobjegao iz ustanove u kojoj nije bio svojom voljom, već odlukom suda, nikšićko tužilaštvo Lješkovića je tada teretilo samo za krivično djelo omogućavanje uživanja opojnih droga.

Iz tog tužilaštva “Vijesti” su tada uputili da od njihovih kolega iz Kotora potraže odgovore o eventualnom krivičnom progonu Lješkovića i za krivično djelo bjekstvo lica lišenog slobode.

Kotorski tužioci, međutim, danima ne odgovaraju na ta pitanja.

Iz ODT-a Nikšić nakon hapšenja Lješkovića i Jokovića kazali su za “Vijesti” da je postupajući tužilac dao nalog službenicima policije da prikupe potrebna obavještenja, nakon čega će, kako tvrde, odlučiti da li su u radnjama Jokovića ostvareni elementi krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz ODT-a Nikšić nakon hapšenja Lješkovića i Jokovića kazali su za 'Vijesti' da je postupajući tužilac dao nalog službenicima policije da prikupe potrebna obavještenja, nakon čega će, kako tvrde, odlučiti da li su u radnjama Jokovića ostvareni elementi krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti

Nema odgovora iz bolnice

Iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti nijesu odgovorili na pitanja da li je Lješković ponovo, u nedjelju veče i dan kasnije, nasrtao na Vučinića.

Prema saznanjima “Vijesti”, dobijenim iz te zdravstvene ustanove, Lješković i još jedan pritvorenik divljali su u nedjelju veče, pokušavajući da se domognu Vučinića.

Navodno, Vučinić je u ponedjeljak ponovo povrijeđen.

Bonus video: