Monahu Neofitu određen pritvor

8661 pregleda 7 komentar(a)
Monah Neofit, Foto: Filip Roganović
Monah Neofit, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.02.2019. 10:28h

Svešteniku Goranu Kimpanovu (43) određen je pritvor nakon saslušanja kod sudije za istragu.

Kimpanov, sveštenog imena Neofit, sumnjiči se da je počinio teško djelo protiv opšte sigurnosti kada je vozio barku koja se zbog nevremena prevrnula na Skadarskom jezeru.

Četvoro putnika stradalo je u toj nesreći.

Advokat monaha Neofita, Jugoslav Krpović, kazao je "Vijestima" da se neće žaliti na odluku suda. Očekuju da će istraga utvrditi kako je zapravo došlo do nesreće, i da će samim tim nestati razlozi za pritvor sveštenika.

On je ranije na saslušanju kod tužiteljke Romine Vlahović ispričao da žali zbog nesreće u kojoj je život izgubilo četvoro njegovih prijatelja.

Za krivična djela koja mu se stavljaju na teret predviđena je zatvorska kazna do 12 godina.

Zakonom je propisana zatvorska kazna do pet godina za izazivanje opšte opasnosti, odnosno za onog ko ne postavi propisane uređaje za zaštitu od požara, poplave, eksplozije, otrova ili otrovnog gasa, radioaktivnih ili drugih jonizujućih zračenja, električne energije ili drugih opasnih sredstava ili ove uređaje ne održava u ispravnom stanju ili ih u slučaju potrebe ne stavi u dejstvo ili uopšte ne postupa po propisima ili tehničkim pravilima o mjerama zaštite i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu čija vrijednost prelazi iznos od dvadeset hiljada eura.

Zakon predviđa blažu kaznu za onog ko to krivično djelo učini iz nehata. Članom 338 propisana je kazna zatvora do 12 godina, ako je usljed tog krivičnog djela nastupila smrt jednog ili više lica.

Bonus video: