Bombaša čekaju vaspitne mjere?

Ukinuta presuda Bjelopoljcu osuđenom za podmetanje bombe komšijama
3061 pregleda 6 komentar(a)
Amer Kadić ispred suda u Bijelom Polju (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Amer Kadić ispred suda u Bijelom Polju (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je presudu kojom je Amar Kadić u Osnovnom sudu osuđen na pola godine kućnog zatvora zbog podmetanja bombe na terasi porodične kuće Bilsena Mušovića, jula 2012.

Njemu je na teret stavljeno krivično djelo - ugrožavanja sigurnosti, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

U ukidnom rješenju piše da se žalbom branioca Draga Konataraosnovano ukazuje da je prvostepeni sud učinio bitne povrede krivičnog postupka...

“Izrekom prvostepene presude je predstavljeno da je okrivljeno djelo počinio 17/18. januara 2012. godine te da je rođen 14.11. 1994. godine. Činjenicu da je krivični postupak sud vodio protiv maloljetnog počinioca, sud nije uzeo u ocjenu, kako se ističe žalbom branioca, niti je primijenio odredbe o maloljetnicima, jer nije uzeo u ocjenu institute obaveze primjene kasnijeg zakona pod određenim uslovima, a posebno kada je blaži po učinioca. Prema tada važećem zakonu je određeno da se učiniocu koji je stariji maloljetnik mogu izreći vaspitne mjere, a samo izuzetno kaznom maloljetničkog zatvora, s tim što se može kazniti samo stariji maloljetnik koji je počinio djelo za koje je zakonom propisana kazna preko 5 godina, uz dva dodatna uslova (visok stepen krivice i da su nastupile teže posljedice djela, smrt i slično)”, piše u ukidnom rješenju. Dodaje se da se žalbom branioca osnovano ukazuje da je kućni zatvor propisan kao kazna po vrstama sankcija koja se ne može izreći punoljetnom licu kome se sudi za djelo koje je počinio kao stariji maloljetnik u 2012. godini, te da je počinjena bitna povreda krivičnog postupka, jer je orkivljeni oglašen krivim zato što navedenog dana 2012. nije postupao po zakonu, koji je kasnije donijet. Sud je odbio žalbu tužioca koji je tražio strožu kaznu.

Prema optužnom predlogu, Kadić je u noći između 17. i 18. januara 2012. godine, ispred kuće Mušovića donio ručnu bombu M 52, aktivirao je i bacio na terasu u vrijeme dok se porodica nalazila u kući.

Kadićev trag izvučen je iz registra o DNK vještačenju, nakon što je DNK analizom utvrđeno da je njegov biološki materijal nađen na kašiki bombe koja je u julu 2017. bačena na stepenište kuće sugrađanina Bojana Konatara, za šta mu se pred istim sudom sudi u odvojenom postupku.

Bonus video: