Uhapšeno 11 osoba zbog krijumčarenja migranata

Policija traga za još dva navodna člana organizovane kriminalne grupe
11896 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2019. 18:07h

Azilant Mohamad Alatabi (27), Nikšićani Vladan Stanišić (20), Miloš Stanišić (18), Filip Mijajlović (26), Boban Popović (23), Bogdan Lučić (20), Stefan Durutović (20), Lazar Radulović (25), Mihailo Vukićević (23), Sara Dubljević (23) i Marija Krivokapić (20) uhapšeni su u policijskoj akciji "Azil" zbog sumnje da su krijumčarili migrante.

Policija traga za još dva navodna člana te organizovane kriminalne grupe – F.N. i M.K. iz Nikšića.

Iz Uprave policije saopšteno je da su u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u akciji „Azil“ razbili organizovanu kriminalnu grupu koja je međunarodno djelovala u krijumčarenju ilegalnih migranata – tražilaca azila iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu ka zemljama Evropske unije. Policija ih sumnjiči da su od početka 2019. prokrijumčarili više grupa migranata, koje su brojale od pet do deset osoba.

Akcija hapšenja izvedena je rano jutros.

"Na području Opštine Nikšić službenici Uprave policije su u saradnji sa SDT lišili slobode osam lica, dok su u prethodnom periodu po istom osnovu lišili slobode tri lica. Podnijeta je krivična prijava protiv ukupno 13 lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi", saopšteno je iz UP.

Policija i SDT organizatorima grupe označili su Altabija i Vladana Stanišića. Alatabi je strani državljanin koji je boravio u Prihvatilištu za strance.

Iz UP su objasnili da su preduzimajući aktivnosti na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje ljudi, sa akcentom na upravljanje ilegalnim migracijama, tokom ove godine otkrila ovu krijumčarsku mrežu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i u zemljama regiona:

"A koju je činila organizovana kriminalna grupa koja je, kako se sumnja, formirana u cilju vršenja krijumčarenja stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražilaca azila. Ova OKG koja, sumnja se, ima dva organizatora i 11 članova, djelovala je tako što je vršenjem radnji krijumčarenja u dijelu prihvata, tranzita, smještaja te ilegalnog prelaska državne granice na ruti Albanija – Crna Gora – Bosna i Hrecegovina i dalje ka zemljama Evropske unije u toku 2019. godine prokrijumčarila više grupa koje su brojale od 5 do 10 lica.

Na osnovu sprovedenih policijskih aktivnosti sumnja se da je modus krijumčarenja migranata preko teritorije više država podrazumijevao aspekte međunarodnog djelovanja organizatora ove OKG, koja je prvo sa migrantima koji su imali namjeru da dođu do Evropske unije dogovarala njihov dolazak iz Albanije do granice sa Crnom Gorom, gdje su oni ilegalno ulazili u našu državu koristeći nepristupačne terene a potom se prijavljivali nadležnoj Direkciji MUP-a kao tražioci azila, nakon čega su, ne čekajući da se riješe njihovi zahtjevi, u organizaciji ove OKG putovali taksi i rent a car vozilima do granice sa Bosnom i Heregovinom koju su na isti opisani način takođe ilegalno prelazili u namjeri da se domognu država Evropske unije", piše u saopštenju.

Uhapšeni su danas saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Bonus video: