Ciljao još jednog policajca, ali je pištolj zakočio

Troje uhapšenih albanskih državljana terete se za teško ubistvo policajca, počinjeno na svirep i podmukao način. Oni negirali da su počinili krivično djelo
76922 pregleda 105 komentar(a)
Luan Hasanaj, Foto: Luka Zeković
Luan Hasanaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2019. 07:13h

Nakon što je hicem iz pištolja usmrtio policajca Milutina Lekovića, albanski državljanin Luan Hasanaj pokušao je da ubije i njegovog kolegu Aleksandra Kilibardu, ali mu je pištolj zakočio.

Ta informacija potvrđena je Vijestima iz vrha Uprave policije. Četrdesetjednogodišnji policajac sa kolegom priveo je troje albanskih državljana u pograničnom pojasu - Nure Hasanaj (67) i njena dva sina Luana (43) i Lulzina (49).

Lulzim Hasanaj
Lulzim Hasanaj(Foto: Luka Zeković)

Nakon što su ih smjestili na zadnje sjedište službenog automobila, strani državljani razmijenili su nekoliko riječi na albanskom, a onda je Luan pucao Lekoviću u potiljak:

“Kilibarda je počeo da se rva sa njima, a ovaj je okrenuo cijev pištolja prema njemu i pokušao da opali, ali je pištolj zakočio. Uspjeli su da pobjegnu, a policajac je ostao da pomogne povrijeđenom kolegi”, rekao je izvor Vijesti.

Nure Hasanaj
Nure Hasanaj(Foto: Luka Zeković)

Par sati kasnije uhapšeni su u Sutorinskom polju, dok su pokušavali da pobjegnu u Hrvatsku.

Kada ih je policija opkolila Luan je tada ponovo potegao oružje, tvrde izvori Vijesti iz istrage:

“Kada su kolege izašle iz službenog automobila i krenule ka njima, potegao je pištolj i ispalio šaržer u automobil, ne reagujući na upozorenja. Tek tada pogođen je u ruku kojom je držao pištolj, čime je onesposobljen za dalji napad, a potom su uhapšeni”.

Isti sagovornik objasnio je da je kesa iz koje je Luan izvadio pištolj, bila kod Nure Hasanaj.

Njih troje sinoć su pred višim državnim tužiocem Milošem Šoškićem tvrdili da ne znaju ništa o ubistvu policajca, kazali su sagovornici Vijesti bliski istrazi.

Nakon saslušanja određeno im je zadržavanje do 72 sata, a na teret im se stavlja krivično djelo - teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način na štetu službenog lica u vršenju službene dužnosti, u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i ekplozivnih materija a u vezi sa krivičnim djelom - nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Ranije juče iz Uprave policije saopšteno je da Albanija potražuje Luana i Lulzina zbog ubistva s umišljajem i nedozvoljenog držanja oružja, odnosno pokušaja ubistva, dok je za njihovom majkom raspisana nacionalna potjernica zbog krivičnih djela - prijetnja.

Pucanj koji očekuje odgovor

Sagovornici Vijesti saglasni su juče bili u ocjeni da je ubistvo policajca Lekovića tragičan događaj, ali i podsjetnik koliko je taj poziv težak i odgovoran.

Članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije predložili su juče da se ubistva policijskih službenika na dužnosti sankcionišu doživotnom kaznom zatvora.

To je “Vijestima” kazao predsjednik tog tijela Aleksandar Zeković.

igalo
Uviđaj sa mjesta gdje je Leković ubijen(Foto: Banjo Simić/Facebook)

Tvrdi da o tome postoji “puni društveni konsenzus”.

“Bez obzira na evidentne političke razlike, prepoznaje se opredjeljenje svih, kako bi se pružila kompletna zaštita i podrška policijskoj profesiji i redovnom i sigurnom obavljanju policijskih poslova i zadataka”.

Generalni sekretar Saveza građana Civis Zoran Miljanić, rekao je juče da je saglasan sa izjavom pomoćnika direktora policije Nikole Janjuševića - da ubistvo policajca treba osuditi i najstrože kazniti. Janjušević je juče za RTCG saopštio da će preduzeti sve mjere u skladu sa zakonom i Ustavom u cilju zaštite policijskih službenika, jer oni, kako je istakao, nijesu glineni golubovi da bi se neko iživljavao nad njima.

Miljanić je, međutim, podsjetio da je još aprila 2015. godine inicirao uvođenje kazne doživotnog zatvora, koja tada nije naišla na dobar odjek.

“Smatram da su glineni golubovi ne samo policajci, nego i građani Crne Gore - tako da se može izjednačiti grozomora ubistva koja se dešavala u tom periodu i kasnije, sa ubistvom policajca juče, i koje najstrože osuđujemo. Ali pored policajaca, glineni golubovi su i građani”.

Predstavnik Građanske alijanse Zoran Vujičić kaže da taj tragičan događaj ukazuje da treba da dođe do promjena u Krivičnom zakoniku: “Značajno je da se i u tom segmentu postroži kaznena politika”, rekao je on.

Dodao je da ne bi komentarisao mogućnost uvođenja doživotne kazne za ubistvo policajca na dužnosti: “Jer analizom tog predloga treba da se bave stručnjaci iz više oblasti”.

Kriminolog Velimir Rakočević tvrdi da je nužna izmjena Krivičnog zakonika i pooštravanje kazni, kako bi se preduprijedilo pucanje u policajce.

“Tu nema nikakve dileme. Mislim da za ubistvo djeteta i ubistvo policajca na dužnosti ne postoji bolje rješenje od uvođenja doživotne kazne zatvora”, kazao je Rakočević.

I Iz Akcije za ljudska prava (HRA) saopštili su da im je svima u toj organizaciji žao zbog pogibije policajca: “Koji je, po svemu sudeći, samo obavljao svoju dužnost u skladu sa zakonom i u interesu svih nas. Radi se o teškom krivičnom djelu i, prema onome što je izvješteno, počinioci su uhapšeni, očekujemo da im se sudi u skladu sa zakonom i da za zločin dobiju odgovarajuću kaznu”, rekal je Martina Markolović.

Predstavnici dijela političkih partija saopštili su da najoštrije osuđuju zločin nad policajcem Lekovićem.

“Život je dao za svoju zemlju”

U ovim teškim trenucima za vašu porodicu, neka vam bude utjeha to što je svoj mladi život dao vršeći jedan od najodgovornijih državnih poslova, i što će ostati upamćen kao dugogodišnji ugledni pripadnik Uprave policije, do kraja posvećen sprovođenju zakona, zaštiti interesa i bezbjednosti svoje države, piše u telegramu koji je predsjednik države Milo Đukanović uputio porodici ubijenog policajca.

Upućujući najdublje saučešće porodici Leković, premijer Duško Marković poručio je da će Milutina pamtiti kao hrabrog policajca i dobrog čovjeka koji je dao život za svoju zemlju: “Briga o njegovoj porodici ljudska je obaveza i dužnost Vlade Crne Gore”.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saopštila je da je pucanj u Lekovića anticivilizacijski čin koji potire sva načela demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava: “Primite izraze mog saučešća povodom gubitka Vašeg supruga i oca. U vašim teškim trenucima, šaljem Vam riječi podrške i razumijevanja za bol koji osjećate. Nadam se da ćete u danima koji slijede pronaći svu potrebnu snagu kako biste odbacili prezir i očaj zbog ovog tragičnog događaja”...

Svi smo mi Leka

U Herceg Novom juče je organizovan miran protest zbog ubistva Lekovića. Okupljeni su nosili fotografije stradalog policajca sa natpisom - Svi smo mi Leka, prenosi Radio Jadran. Učesnici kolone zapalili su svijeće na mjestu gdje je Leković ubijen.

Zašto se naoružani kriminalci šetaju Crnom Gorom?

Miljanić je juče pitao Janjuševića - kako je moguće da počinioci teških krivičnih djela u regionu šetaju Crnom Gorom naoružani:

“I da li su uopšte sprovedeni policijski stanadardi i kako je moguće da se lica kojima nije utvrđen identitet, nađu u policijskom vozilu sa pištoljem. Da su sprovedeni standardi prilikom policijskih radnji, ovaj zločin se ne bi dogodio. Pretres lica prilikom privođenja je nešto što se uči u prvom razredu policijske škole. Nažalost, Janjušević je preskočio puno stepenica do mjesta pomoćnika direktora policije”.

Miljanić je pitao - da li policajci, koji obavljaju dužnosti hapšenja, privođenja... kroz obuku prolaze osnovne postulate policijske službe: “Da li im neko to objašnjava i da li to uopšte u praksi primjenjuju”.

Janjušević je, između ostalog, rekao da ga čudi izostanak reakcije “pojedinih eksperata za bezbjednost”, koji niz godina kritikuju policiju ukoliko dođe do eventualnih prekoračenja policijskih ovlašćenja.

Pravila se moraju poštovati

Kriminolog Velimir Rakočević naglašava da je došlo do tragedije, ali tvrdi da smo tome “i mi dosta doprinijeli”...

“Neshvatljivo je da se neko lice liši slobode, a da ne bude po pravilima službe pretreseno i svezano. To prosto nikako nije smjelo da se desi. Ako se lice privodi, dovodi, lišava slobode, mora biti makar detaljno pregledano, a obavezno, ako se radi o kriminalcima i detaljno pretreseno. U takvim slučajevima pravila su rigorozna - moraju biti pretreseni do najsitnijeg detalja, da se ovakva tragedija ne bi desila, ne smiju biti iza policajca, prevoze se specijalnim vozilima”, kazao je.

Rakočević je ocijenio i da je tragični događaj iz Igala opomena za sve policajce da isključivo primjenjuju Zakon o policiji:

“Moraju poštovati sva pravila bezbjednosti, da se ovo ne bi ponovilo”.

Bonus video: