Golišavi sudija pred etičkom komisijom

Na predlog Vesne Medenice, pokrenut postupak protiv sudije kotorskog Osnovnog suda Veljka Bulatovića
41113 pregleda 79 komentar(a)
Prijava podnesena zbog golišavih fotografija, Foto: Facebook
Prijava podnesena zbog golišavih fotografija, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.12.2018. 16:10h

Komisija Sudskog savjeta već gotovo mjesec i po nije utvrdila da li je sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović prekršio etički kodeks objavljivanjem golišavih fotografija na društvenim mrežama.

Postupak je pokrenut na predlog predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, nakon što je dobila primjedbe na predstavljanje Bulatovića na mrežama.

Sudija je na društvenim mrežama, na svom profilu, objavljivao fotografije kojima se navodno urušava ugled sudije, što je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom koji ih obavezuje da i u privatnom životu vode računa o tome kako se ponašaju i odhjevaju.

“Povodom vašeg pitanja, koje ste uputili predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore, gospođi Vesni Medenici, ističemo da je, polazeći od dužnosti ukazivanja na ponašanje sudije koje je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom sudija, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore zbog neetičkog postupanja imenovanog sudije, predložila predsjedniku Osnovnog suda u Kotoru da inicira pokretanje postupka za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija pred nadležnom Komisijom”, odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta Medenice. Iz kabineta predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića pojasnili su da su postupak pokrenuli 2. novembra.

“Dana 02.11. 2018... predsjednik suda prof. dr Branko Vučković, Komisiji za Etički kodeks sudija Sudskog savjeta Crne Gore, podnio je inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede kodeksa, protiv mr Veljka Bulatovića, sudije Osnovnog suda u Kotoru, a zbog povrede čl. 7 Etičkog kodeksa sudija. Odluka po navedenoj inicijativi, još nije donijeta”, odgovorili su iz kotorskog suda.

Bulatović je “Vijestima” rekao da ne bi komentarisao pokretanje postupka, jer je odlučivanje u toku.

On je na svom profilu redovno objavljivao golišave fotografije iz bazena, teretane...

Mnoge od tih fotografija izbrisane su nakon što je protiv njega pokrenut postupak.

Prema saznanjima “Vijesti”, podnosioci prijave ocijenili su da Bulatovićeve fotografije ne odgovaraju načinu na koji sudija treba da se predstavlja u javnosti.

Pored golišavosti, zamjerili su sudiji i zbog skupih odjevnih predmeta, pića i navika koje odišu luksuzom.

Član 7 Etičkog kodeksa obavezuje sudije da se u svim prilikama ponašaju u skladu sa dignitetom funkcije koju obavlja, čime će afirmisati povjerenje javnosti u integritet pravosudnih institucija. “Sudija će svojim ponašanjem u sudu i van suda poštovati i razvijati standarde ponašanja koji doprinose očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe. Sudija je dužan da se uzdrži od primanja poklona i besplatne usluge od stranaka i drugih učesnika u postupku, ali i svih onih zbog kojih bi se mogla izazvati sumnja u njegovu nezavisnost i objektivnost. Sudija je dužan svoje privatne poslove obavlja pošteno i na način kojim bi se isključila mogućnost sumnje u njegovu nezavisnost i nepristrasnost u obavljanju sudijske dužnosti i neće dozvoliti da njegovi finansijski interesi, kao i finansijski interesi članova njegove uže porodice negativno utiču na dignitet funkcije koje obavlja“, piše u Etičkom kodeksu. Tim članom upozoravaju se sudije da se ne smiju ponašati “nedostojno i stvarati utisak neprimjeren sudijskom pozivu, prihvatajući u svom ponašanju ograničenja koja bi drugim građanima bila opterećavajuća.

“Sudija je dužan za vrijeme rada u sudu poštovati kodeks poslovnog odijevanja primjeren sudijskom pozivu i biti prikladno odjeven u svim ostalim prilikama“.

Može i disciplinski da odgovara

Etički kodeks propisuje da u incijativi za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede mora da se naznači ime i prezime sudije protiv koga se podnosi, opiše njegovo ponašanje i gdje i kada je ispoljeno. Komisija mora uzeti izjavu i sudije protiv koga je pokrenuta incijativa, a on ima pravo žalbe Sudskom savjetu.

Konačna odluka o povredi Kodeksa evidentira se u Personalnom dosijeu sudije.

“Ako Komisija u postupku odlučivanja o povredi Kodeksa ocijeni da u radnjama sudije postoje elementi disciplinskog prekršaja kojim se vrijeđa ugled sudijske funkcije, Komisija će prekinuti postupak za utvrđivanje povrede Kodeksa i podnijeti predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije nadležnom organu“, piše u Etičkom kodeksu sudija.

Bonus video: