Ispravili finansijski izvještaj "Telekoma" prema instrukcijama revizora

U nastavku suđenja čelnicima crnogorskog “Telekoma” saslušan je predstavnik “Telekoma” Pavle Đurović
4475 pregleda 3 komentar(a)
Optuženi u slučaju "Telekeom" sa advokatom Piperovićem, Foto: Savo Prelević
Optuženi u slučaju "Telekeom" sa advokatom Piperovićem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2019. 18:57h

U nastavku suđenja bivšim čelnicima “Telekoma” Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, optuženim da su zloupotrebom službenog položaja pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji ,,RawleighTrading“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi, u Višem sudu u Podgorici, saslušan je danas Pavle B. Đurović, predstavnik crnogorskog “Telekoma”.

“Dobili smo samo instrukcije šta da popravimo. U finansijskom izvještaju nezavisni revizor je tražio da se izvrši preknjižavanje sa konta konsultantskih usluga na konto troškova, bez pominjanja bilo kojeg ugovora. Nakon toga, usvojen je finansijski izvještaj za 2005. godinu”, kazao je Đurović.

On je pred sudijom Evicom Durutović kazao da je nezavisni revizor početkom 2006. godine, nije htio da da pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj, nakon čega je obavijestio “Mađar Telekom”. Nakon toga je “Mađar Telekom” formirao tim koji se bavio istragom ovim spornih ugovora.

“Koliko se sjećam, u januaru ili februaru 2006., nezavisni revizor “Praj voters haus kupers” nije dala pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj “Telekoma” i o tome obavijestila “Mađar Telekom”. Poznato mi je da je “Mađar Telekom” formirao tim koji se bavio istragom nekoliko ugovora, među kojima je bio i ovaj sa ,,RawleighTrading“. Oni su na to imali pravo jer su bili vlasnici 76 % crnogorskog Telekoma. Taj nezavisni revizor je izrazio sumnju u ispravnost ovog ugovora sa ,,RawleighTrading“. Mađari su angažovali advokatsku kancelariju iz SAD-a “Vajt end Kejs”, koji su vodili istragu. Rezultat te istrage su dostavili crnogorskom tužilaštvu i to preko crnogorskom Telekoma. Radilo se o povjerljim podacima, tako da nismo imali uvid u taj rezultat istrage, niti je uvedeno u upisnike. Zaključaka revizije nema u dokumentaciji Telekoma, niti da se raspravljalo na sjednicama Odbora direktora, samo su informisani članovi odbora”, kazao je svjedok Đurović.

Pojasnio je da je tada izvršni direktor “Moneta” bio okrivljeni Miodrag Ivanović, izvršni direktor crnogorskog “Telekoma” Milan Perović, a okrivljeni Oleg Obradović , predsjednik upravnog odbora direktora “Telekoma”.

“Dobili smo samo instrukcije šta da popravimo. U finansijskom izvještaju revizor je tražio da se izvrši preknjižavanje sa konta konsultantskih usluga na konto troškova, bez pominjanja bilo kojeg ugovora. Nakon toga, usvojen je finansijski izvještaj za 2005. godinu”, kazao je Đurović.

Na njegovo svjedočenje nije bilo primjedbi od specijalnog tužioca Saše Čađenovića, kao ni od okrivljenih, i njihovih branilaca.

Advokat Dragoljub Đukanović je dodao da sve što je predstavnik “Telekoma” rekao, postoji u spisima predmeta, dok je advokat Zoran Piperović istakao da je evidentno da su ograničena saznanja ovog svjedoka, te da nije kompetentan.

Suđenje se nastavlja trećeg oktobra, za kada je sud donio rješenje da se kao svjedoci u nastavku dokaznog postupka saslušaju Slavko Carić, član Upravnog odbora “Telekoma” za 2005/2006., u ime manjinskih akcionara, te finansijski direktori u “Mađar Telekoma” Ešter Košardi i Andraš Dunai.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija. U optužnici se dodaje da su oni 27. oktobra 2005. godine, sa preduzećem Rawleing Trading iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: