Katnić ne odustaje od Svetozara Marovića i Olivere Ilinčić

Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva podgorički Viši sud ponovo donio privremenu mjeru za atraktivno zemljište
10679 pregleda 10 komentar(a)
Opet im zabranio raspolaganje imovinom: Katnić, Foto: Zoran Đurić
Opet im zabranio raspolaganje imovinom: Katnić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.06.2019. 08:49h

Istražitelji Specijalnog tužilaštva i dalje pokušavaju da utvrde kako su Svetozar Marović i njegova nekadašnja savjetnica Olivera Ilinčić uspjeli da se domognu nekoliko atraktivnih zemljišnih kompleksa na samoj obali u Bečićima i Petrovcu, prevarivši brojne budvanske porodice koje su im pozjamljivale novac.

Zbog toga je, treći put u poslednje tri godine, Viši sud donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja dvijema parcelama na bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu investments limited”.

Ta kompanija sada ne može raspolagati zemljištem od oko 1.000 kvadrata kod Svetog Tome, niti stotinjak metara udaljenom kompleksu od 2.500 kvadrata kod hotela “Naftagas“, na samoj obali.

Viši sud odluku je donio na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, ali nijesu “Vijestima“ saopštili na osnovu čega:

“Obavještavamo Vas da ovaj sud, s obzirom na fazu u kojoj se postupak nalazi, a u cilju zaštite postupka, ne može davati tražene informacije”.

Atraktivne parcele kojim gazduje firma koju je osnovala istoimena kompanija iz Londona, SDT prvobitno je blokirao još u februaru 2016, u jeku istraga koje su se vodile protiv šefa organizovane budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića. Tada su provjeravane četiri firme koje kontroliše Ilinčićeva, u čijem vlasništvu je oko 50.000 kvadrata zemljišta, od Lučica do Budve.

Viši sud je 2017. povukao privremenu mjeru, jer tužioci nijesu pokrenuli istragu. SDT ponovo je tražilo da se blokira imovina firmi “Fifth avenue”, “Property investments” i “Good location”, nakon čega je u oktobru prošle godine Viši sud donio privremenu mjeru. Tužioci ni tada nijesu podigli optužnicu.

Ilinčićeva nije upisana kao zastupnica, niti vlasnica nijedne od tih firmi, ali je označena kao jedna od ključnih figura u poslovima koje je vodio Marović.

Prije pola godine na parcele u vlasništvu “Fifth avenue” privremenu mjeru stavio je i kotorski sud. To su učinili na zahtjev budvanske kompanije “Biochem industries” koju je nekada zastupao Marovićev skiper sa jahte Stjepan Skočajić.

Ta firma je tužila kompanije “Fifth avenu investments limited” i “Property Investments Budva”, tražeći nadoknadu štetu zbog navodnog otuđenja imovine.

Skočajić, kao izvršni direktor “Biochem industries”, je prije dvije godine zaključio sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom i detaljno opisao kako je, po nalogu Marovića, pronevjerio 3.000.000 eura opštinskog novca, da bi se izmirio dug šefa kriminalne grupe prema Gojku Kapisodi.

Priznao je i da je zbog vraćanja Marovićevog milionskog duga, po njegovom nalogu, zaključivao brojne fiktivne ugovore.

Skočajića je Viši sud osudio na pola godine zatvora i kaznu od 100.000 eura. U sudnici je priznao da je preko firme vratio tri miliona eura Marovićevog duga. Objasnio je da je “pumpao” vrijednost radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica i fiktivnim ugovorima opštinski novac preusmjeravao za plaćanje pozajmica.

Kapisoda je navodno 2008. pozajmio Maroviću 5.000.000 eura, jer mu je tadašnji funkcioner Demokratske partije socijalista rekao da novac treba državi. Kako godinama nije vraćao pozajmicu, navodno je najveći kapitalni projekat koji je finansijski sahranio Opštinu Budva, iskoristio da vrati milione Kapisodi.

Marović je u bjekstvu, a Crna Gora ga potražuje zbog izdržavanja četvorogodišnje robije. Iako je obećao, nije vratio milion eura u budvansku kasu, zbog čega ta Opština rasprodaje njegovu imovinu. Nekadašnji predsjednik zajednice SiCG bio je dugogodišnji visoki funkcioner vladajućeg DPS-a. Priznao je da je, dok je pokrivao visoke funkcije, bio na čelu kriminalne grupe koja je korupcionaškim poslovima i malverzacijama oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura.

Evropska komisija u dokumentu koji je krajem maja dostavila Evropskom parlamentu, Savjetu Evrope, Evropskom socijalnom i ekonomskom odboru i Odboru za regione objasnila kritikovala je rezultate Crne Gore u borbi protiv korupcije.

U tom dokumentu, koji je objavljen uz Izvještaj o napretku, navodi se da je prioritet i prekretnica u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) za Crnu Goru ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kako bi EU državi postavila jasne zahtjeve koje će morati da ispuni za zatvaranje ovih poglavlja.

“Crna Gora će moći da dođe do nove faze u procesu pristupanja kada se država posveti nedostacima u kritičnim oblastima - slobodi izražavanja, borbi protiv korupcije i trafikinga ljudi”, objasnili su iz EK

Nedavno su u Crnoj Gori boravili predstavnici EK, koji su sa ovdašnjim vlastima razgovarali o konkretnim predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

Mujović: Marović i Ilinčićeva htjeli da ubiju jedno drugo

Podgoričanin Veselin Mujović prije tri godine je ispričao da je pokušavao da riješi spor Marovića i Ilinčićeve, navodno “težak” 12 miliona eura. Mujoviću se sudi jer je prevario Marovića i uzeo mu novac, kako bi mu pomogao u istragama koje je vodilo Specijalno tužilaštvo.

“Imao sam punomoćje od Olivere Ilinčić da riješim spor koji je imala sa Marovićem. Tim povodom sam dva puta boravio u Parizu i saznao za brojne nezakonitosti koje su se ticale finansijskih malverzacija vrijednih 400 miliona eura. Kada su Marovići za to saznali, čuo sam da je Đorđina Marović rekla da sam ubačeni element od strane premijera Mila Đukanovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi uhapsili članove porodice Marović. Ja sam Maroviću zakazao sastanak sa tužiocem Katnićem i znam da se prilikom tih razgovora on saglasio da prizna krivicu, odleži pet godina zatvora i vrati osam miliona eura”, kazao je Mujović ranije na sudu. Kazao je da je Marovića i Ilinčićevu prijavio tužilaštvu kada je shvatio da ga lažu:

“I kada sam shvatio da oboje razmišljaju da angažuju ljude da likvidiraju suprotnu stranu”.

Bonus video: