Katnićevi istražitelji zaposjeli postrojenje za tretman otpadnih voda Vještica

Specijalni policijski tim po nalogu glavnog tužioca zajedno sa predstavnicima Opštine Budva, češlja postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima
4726 pregleda 5 komentar(a)
Postrojenjem sada upravlja Opština, Foto: Vuk Lajović
Postrojenjem sada upravlja Opština, Foto: Vuk Lajović

Tim istražitelja Specijalnog državnog tužilaštva obavlja kontrolu kompletne dokumentacije i samog postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva, čiji su predstavnici bili prekjuče sa pripadnicima specijalnog policijskog tima koje je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio u Bečiće.

Kako “Vijesti” saznaju, istražitelje zanima bukvalno sve u vezi sa postrojenjem koje su posljednjeg dana januara napustili radnici njemačko-austrijskog koncerna WTE/EVN, ostavljajući Opštini Budva da upravlja kolektorom.

Dolazak istražitelja uslijedio je nakon što je gradonačekniik Budve Marko Bato Carević 30. januara uputio urgentno pismo premijeru Dušku Markoviću, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću da hitno reguju i spriječe namjeru inostrane kompanije da napusti postrojenje, te da Budvi prijeti ekološka katastrofa.

Carević je upozorio da inostrana firma sa domaćim pomagačima namjerava, “kao u najgorem mafijaškom scenariju” da od Budve i države Crne Gore naplati 100 miliona eura, iako je višestruko manje uložila u postrojenje, koje je pored svega izgrađeno na divlje i tehnički neispravno.

Njemačko-austrijska firma je unazad godinu upozoravala lokalnu upravu, upućujući joj ultimatume da izmiri svoje ugovorom predviđene obaveze da će napustiti postrojenje, te da je spremna da obuči kadar da uparavlja kolektorom.

Ona je zaprijetila da će pokrenuti međunarodnu arbitražu u Ženevi, što priželjkuje i Opština Budva, koja je ujedno i pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje, jer je u tom slučaju dokazana i priznata korupcija, za sada od tri miliona, a da je šeteta mnogo veća.

Gradska uprava uplatila je za protekle tri godine više od 14 miliona eura na račun WTE/EVN po osnovu ugovora i održavanja potrojenja, te odvoza mulja. Opština Budva insistira da se utvrdi tačna suma koliko je inostrani partner uložio. Konsultaska kuća „Dr Duhovnik“ je utvrdila da je u pitanju 39 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura dokazane korupcije, pa je konačna suma 36 miliona eura, koliko je do sada utrošeno. Njemci nijesu prihvatili takav nalaz, a nakon što je mješovita komisija uz medijaciju Vlade Crne Gore došla do sličnih cifara, uslijedio je ultimatum i ekspresno aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura, koje je WTE/EVN naplatila od države Crne Gore uoči Nove godine.

Iz resora Darka Radunovića je tada najavljeno je da će zadužiti Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini, jer su učinjeni veliki propusti, kako u zaključenju samoga ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samoga projekta, kvalitetu izvedenih radova...

Njemačko-austrijski koncern je uputio na naplatu i sumnjivu garanciju na 66 miliona eura, koju je 2010. neko potpisao u Opštini, koristeći faksimil tadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače.

Specijalno tužilaštvo je uoči Nove godine reagovalo na poziv Carevića koji je prijavio sumnjivu garanciju koja je stigla na naplatu, a koja nema saglasnost Skupštine opštine niti postoji u arhivi.

I dok Katnićev tim češlja postrojenje, to čine i po nalogu Osnovnog suda u Kotoru vještaci ekonomsko-finanijske, mašinske, elektro, građevinske, informativno- tehničke struke, kao i zaštite životne sredine. Nalaze su dužni do kraja februara da dostave, a ovakva reakcija kotorskog suda uslijedila je nakon zahtjeva Opštine Budva.

Mikijelj: Postoji mogućnost pucanja cijevi na ispustu

Podmorski ispust kojim se prečišćena voda iz postrojenja izbaca u more pored rta Zavala nije u funkciji, jer je potrebno uraditi hitnu sanaciju, zbog mogućnosti pucanja cijevi.

Sekretar za investicije Opštine Budva Mladen Mikijelj kazao je „Vijestima“ da je 17. januara izvršena kontrola podmorskog ispusta na Zavali od stručnjaka firme Hidromont inženjering iz Podgorice.

„Uočeno je da je usljed djelovanja talasa jedan dio cijevi pomjeren, zbog čega je došlo do izvlačenja cijevi na mjestu spoja. Takođe je uočeno i da je dio cjevovoda nepravilno položen po stijenama koje je oštećuju i podižu, pri čemu prave luk. Iz tog razloga postoji mogućnost pucanja cijevi u tom dijelu. Nadležne institucije Opštine Budva su upućene u navedeni problem i do kraja nedjelje će se donijeti odluka o načinu sanacije podmorskog ispusta“, kazao je Mikijelj.

Bonus video: