OSUMNJIČEN DA JE STVORIO KRIMINALNU GRUPU

Kneževiću slijedi potjernica?

Viši sud: Pritvor se može odrediti protiv lica ako se krije ili ako postoji opasnost od bjekstva

Knežević je trenutno u Londonu
Knežević je trenutno u Londonu (Foto: Filip Roganović)

Viši sud odredio je pritvor biznismenu i vlasniku Atlas grupe Dušku Kneževiću, saopštila je “Vijestima” portparolka tog suda Aida Mazurović.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči biznismena Kneževića da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist. Pritvor Kneževiću određen je po zahtjevu SDT.

“Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici postupajući po predlogu Specijalnog državnog tužilastva odredilo je pritvor okrivljenom D.K. u trajanju od najduže mjesec dana po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivicnom postupku;” navodi se u odgovoru suda.

Oni se pozivaju na dio ZKP-a u kome piše da razlozi za određivanje pritvora mogu biti kad postoji osnovana sumnja da je određeno lice učinilo krivično djelo:

“Pritvor protiv tog lica može se odrediti ako se krije ili ako se ne može utvrditi njegov identitet ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva,”, piše u članu ZKP-a na koji se pozvao sudija za istragu.

Viši sud prethodno u odgovoru “Vijestima” nije želio da komentariše mogućnost raspisivanja potjernice za Kneževićem, što bi po zakonu trebalo da bude naredni korak suda.

Hapšenje biznismena, koji je u međuvremenu ušao u otvoreni sukob sa vlastima i DPS-om, tražila je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, po čijem nalogu su ranije uhapšena tri njegova bliska saradnika. Knežević kontroliše Atlas i Invest banku, ali i nekoliko preduzeća koja pripadaju Atlas grupi.

On se sumnjiči da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je zloupotrebom ovlašćenja u privredi nezakonito stekla milionsku korist.

Ispred Atlas banke

Mediji su špekulisali da osim crnogorskog, Knežević posjeduje i državljanstvo Kipra, zbog čega njegovo eventualno izručenje Crnoj Gori može biti upitno.

Ranije su uhapšeni Kneževićeva bliska saradnica Brankica Bašović i dvojica dugogodišnjih rukovodilaca Kneževićeve banke, Đorđe Đurđić i Marko Nikolić.

Đurđić je bivši glavni izvršni direktor Atlas banke, a sada je u drugoj banci, dok je Nikolić bio glavni izvršni direktor do dolaska prinudne uprave.

Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura krivične prijave protiv 174 fizička i pravna lica, a među osumnjičenima je i šest bivših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Brankica Bašović je godinama bila jedna od najpovjerljivijih ljudi Kneževića i upućena u poslovne veze kontroverzne firme Fiesta Investments LTD registrovane na Mauricijusu, koju su još 2012. američki istražitelji optužili kao učesnika u korupciji prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore.

Fiesta Investments pominje se od 26. aprila 2007. kao drugi osnivač firme Attika Land Podgorica. Prvi formalni osnivač i direktor Attike Land bila je upravo Brankica Bašović. Bašovićeva je ostala direktorka Attike i nakon treće promjene imena osnivača iste firme 11. decembra 2007. godine kada Fiestu zamjenjuje nova firma “Ridley Park” Podgorica. Bašovićeva je na mjestu izvršnog direktora Attike Land bila sve do 7. februara 2008.godine.

Fiesta Investment Ltd, ranije se vezivala i za posredovanje u emitovanju satelitskog programa Televizije Crne Gore. Emitovanje je najprije koštalo oko 800.000 godišnje, a potom oko 600.000 eura. Najprije je taj trošak pokrivan inostranom donacijom, ali je zatim do transformacije u Javni servis taj posao za TVCG, preko Fieste ugovarala i plaćala Vlada.

Iz Atlas grupe su 2012. godine negirali bilo kakvu vezu sa ovom firmom uz napomenu “da ni Atlas grupa, niti njen vlasnik ili bilo koja kompanija u vlasništvu Atlas grupe, nije vlasnik kompanije Fiesta investments sa Mauricijusa.

Ranije je uhapšena šefica računovodstva Atlas banke Blljana Bašović, ćerka Brankice Bašović.


Vidi sve komentare