Ko je zapalio auta "Vijesti": I vozila i istraga otišli u dim

Iz ODT su potvrdili “Vijestima” da nemaju još mnogo vremena da otkriju ko je zapalio redakcijski “nisan”, ali ni seriju paljenja automobila “Vijesti” u ljeto 2011. godine
11667 pregleda 8 komentar(a)
Zapaljeni redakcijski “nisan”, Foto: Savo Prelević
Zapaljeni redakcijski “nisan”, Foto: Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) bi za manje od dvije godine moralo da otkrije ko je palio vozila “Vijesti”, jer će u avgustu 2021. ti postupci zastarjeti.

Iz tog tužilaštva potvrdili su “Vijestima” da nemaju još mnogo vremena da otkriju ko je zapalio redakcijski “nisan”, ali ni seriju paljenja automobila “Vijesti” u ljeto 2011. godine.

Iz tužilaštva dodaju da za sada vršenje brojnih vještačenja, saslušavanje svjedoka, praćenje listinga komunikacija, pretresi i mjere tajnog nadzora, nijesu dali rezultat u otkrivanju počinilaca i nalogodavaca krivičnih djela.

Kombi "Vijesti"
I kombi planuo u avgustu 2011.(Foto: Savo Prelević)

Za paljenje vozila “Vijesti” osuđen je jedino policajac Veseljko Vračar na dva mjeseca zatvora i 2.683 eura novčane kazne zbog propusta u službi, jer je dozvolio da bude zapaljen automobil u februaru 2014. godine.

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu sutkinje Larise Mijušković Stamatović koja je Vračara osudila za zloupotrebu službenog položaja, za što je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U Višem sudu su tvrdili da je sutkinja pravilno procijenila krivicu, ali i ublažavanje kazne okrivljenom zbog ranije neosuđivanosti i činjenice da je otac maloljetne djece.

Tužilaštvo je na kraju suđenja odustalo od krivičnog gonjenja drugog optuženog policajca Miloša Sekulića, zbog nedostatka dokaza.

Sutkinja je, obrazlažući presudu, istakla da je nesporno utvrđeno da je do paljenja automobila došlo u Vračarevoj smjeni, kao i da je svjedok Milovan Đurišić potvrdio odbranu Sekulića, da je Vračaru te večeri predao smjenu.

Tadašnji direktor “Vijesti” Željko Ivanović tokom postupka je rekao i da je policija posljednji zapaljeni automobil koristila kao mamac za otkrivanje prethodnih napada na imovinu “Vijesti”.

Tada je rekao da je i taj slučaj pokazao da nema političke volje da se riješe brojni napadi na novinare i imovinu lista “Vijesti”.

Tužilaštvo još ne zna ni ko je prije gotovo šest godina izvršio i naredio bombaški napad na redakciju “Vijesti”.

Iz te institucije saopštili su nedavno da su formirali novi predmet u kome su za sada saslušana dva svjedoka.

“Nakon oslobađajuće presude, povodom aktiviranja eksplozivne naprave na redakciju ‘Vijesti’, formiran je predmet protiv nepoznatog učinioca, zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti. Tužilaštvo je saslušalo dva svjedoka i dalo nalog policiji da nastavi da radi na otkrivanju izvršioca ovog krivičnog djela”, odgovorili su iz Osnovnog državnog tužilaštva.

Tužilaštvu ostaje još nešto više od četiri godine da pokuša da utvrdi nešto novo, jer taj predmet tada čeka zastara.

U Krivičnom zakoniku piše da zastara krivičnog gonjenja nastupa pet godina od izvršenja krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora preko tri godine, što je ovdje slučaj, a svakako kada protekne dvostruko vrijeme -10 godina od izvršenja djela. To bi značilo da apsolutna zastara za bombaški napad svakako nastupa u decembru 2023. godine.

Bombaški napad na redakciju “Vijesti” dogodio se 26. decembra 2013. godine.

Podgoričani Marko Šofranac i Nemanja Vukmirović, jedini optuženi, pravosnažno su oslobođeni optužbi u junu 2016. godine.

Viši sud u Podgorici potvrdio je odluku sudije podgoričkog Osnovnog suda Nenada Vujanovića, koji ih je dva puta oslobađao optužbi da su postavili 300-400 grama eksploziva ispod prozora kancelarije tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Bonus video: