Lažno svjedočenje Ivana Brajovića istražuje zamjenik VDT-a

Iz VDT-a tvrde da je Klikovac samoinicijativno dostavila predmet, tu mogućnost zakon ne propisuje
3942 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.05.2019. 09:18h

Predmet lažnog svjedočenja protiv predsjednika Skupštine i Socijaldemokrata Ivana Brajovića i još nekoliko osoba vrhovni državi tužilac Ivica Stanković dodijelio je u rad nekome od svojih zamjenika.

To se navodi u odgovoru Vrhovnog državnog tužilaštva, koje nije saopštilo ime tužioca. Stanković ima devet zamjenika.

Tužilac kome je povjeren predmet provjerava da li je u navodima Brajovića i još nekoliko osoba bilo elemenata krivičnog djela, kada su tokom suđenja u Višem sudu tvrdili da novac Direkcije za željeznicu nije korišćen za plaćanje partijskih skupova SD. Viši sud je utvrdio da se to ipak desilo i za zloupotrebu službenog položaja donio pravosnažnu presudu Nebojši Obradoviću.

Taj predmet bio je do sada u nadležnosti ODT Ljiljane Klikovac, kojoj je Više državno tužilaštvo tri puta davalo upute kako da donese odluku. Nakon toga, predmet je preuzelo Vrhovno državno tužilaštvo.

U odgovoru VDT-a navodi se da je “Osnovno državno tužilastvo u Podgorici dostavilo Vrhovnom državnom tužilaštvu predmet na razmatranje. Predmet koji je Osnovno državno tužilastvo samoinicijativno dostavilo VDT dodijeljen je na razmatranje državnom tužiocu VDT-a”, objašnjava se.

“Vijesti” su ranije objavile da je VDT predmet oduzelo od Klikovac, pozivajući se na odgovor VDT-a Ivice Stankovića poslaniku Aleksandru Damjanoviću. U njemu piše da je “Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici navedeni predmet dostavilo VDT na razmatranje i isti je dodijeljen u rad”.

Tužilaštvo je informaciju o oduzimanju predmeta demantovalo u drugim medijima, a Klikovac je pokrenula proceduru za utvrđivanje povrede Novinarskog kodeksa.

U Zakonu o državnom tužilaštvu nema člana kome se propisuje da tužilaštvo samoinicijativno dostavlja predmet. U dijelu koji propisuje odnose u tužilaštvu piše da VDT može pojedine predmete i radnje...iz nadležnosti višeg ili osnovnog tužilaštva povjeriti drugom nadležnom tužilaštvu.

Bonus video: