Marković: Ruganje napadnutim novinarima i pravdi

“Posebno se to odnosi na tako ozbiljne slučajeve kao što je pokušaj ubistva koleginice Olivere Lakić koji se desio 2018, a koji je kasnije na volšeban način prekvalifikovan u nanošenje teških tjelesnih povreda..
8382 pregleda 7 komentar(a)
Sa uviđaja policije poslije napada na Lakićevu, Foto: Boris Pejović
Sa uviđaja policije poslije napada na Lakićevu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2019. 10:00h

Nijedan slučaj napada na novinara ne može se smatrati rasvijetljenim dok napadači i nalogodavci ne budu osuđeni i dok se ne nađu iza rešetaka.

To je poručio predsjednik Komisije za praćenje istraga napade na novinare Nikola Marković nakon što se Vlada pohvalila da je policija rasvijetlila svaki od četiri napada iz 2018. i slučaj upućivanja prijetnji iz ove godine.

“Vlada će nastaviti da podržava slobodu medija i dalje da obezbjeđuje siguran i podsticajan ambijent za njihov rad”, stoji u saopštenju Vlade.

Prema podacima Komisije, 2018. godine bila su četiri napada na novinare lista i televizije “Vijesti”: dva na Seada Sadikovića - prijetnje i bacanje eksplozivne naprave, pokušaj ubistva Olivere Lakić, prijetnje Jeleni Jovanović.

Predsjednik Komisije vjeruje da je Vlada mislila baš na ove slučajeve u svom saopštenju, koje je, prema njegovim riječima, za svaku osudu jer pokazuje da nema iskrene volje da se napadi rasvijetle, već da se pred domaćom i međunarodnom javnošću steknu jeftini politički poeni.

“Posebno se to odnosi na tako ozbiljne slučajeve kao što je pokušaj ubistva koleginice Olivere Lakić koji se desio 2018, a koji je kasnije na volšeban način prekvalifikovan u nanošenje teških tjelesnih povreda... Državni organi su imali obavezu da dodatno budu precizni i elementarno tačni kada je u pitanju navodno rasvjetljavanje napada na Oliveru Lakić. Komisija nema podatke da je i protiv jednog lica podignuta optužnica za ovaj slučaj, a po mojim podacima ni Olivera nije obaviještena da je njen slučaj riješen. Da stvar bude užasnija, prema informacijama koje imam kao predsjednik Komisije, Lakićevu niko iz tužilaštva nije kontaktirao od juna prošle godine, a da bude još strašnije ona je o navodnom rasvjetljavanju napada na nju obaviještena kao i svi drugi građani putem medija”, kazao je on za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, o kvalitetu istrage govori i to što od 19. februara, kada je saopšteno da je slučaj riješen, oni odbijaju, uprkos urgencijama Lakićeve na adresu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, da joj dostave spise predmeta o sopstvenom slučaju.

“Eventualna operativna saznanja i indicije ne mogu služiti kao dokaz da je ovaj gnusni čin riješen, već predstavljaju najgrublju manipulaciju. Uostalom, svjedoci smo da su mnogi slučajevi ostali samo na operativnim saznanjima. Na primjer, kada je u pitanju ubistvo Duška Jovanovića policija je još u junu 2004. godine zvanično saopštila da imaju operativna saznanja ko je ubio glavnog i odgovornog urednika ‘Dana’. Evo već 15 godina čekamo da ta operativna saznanja nadležni pretvore u dokaze koji će rezultirati optužnicom, hapšenjem i presudom”, kazao je predsjednik Komisije.

Naglašava da su Vlada i nadležni državni organi dužni da kažu javnosti ko je naredio, a ko pucao u koleginicu Oliveru Lakić.

“Sve dok se to ne dogodi za mene ne da neće biti rasvijetljen napad na nju, već će to biti svojevrsno izrugivanje i žrtvama i pravdi”, kazao je on.

Komentarišući saopštenje Vlade o svim rasvijetljenim slučajevima, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović tvrdi da je riječ o još jednoj u nizu obmana vlasti.

“Svi znamo da slučaj novinarke Olivere Lakić nije ni u izgledu da budu riješen. Ali oni po svom starom običaju fabrikuju stvar i šire lažne vijesti. Vlada je jedan od najvećih proizvođača lažnih vijesti u Crnoj Gori i ovo što je juče saopšteno, nova je u nizu. Ova vijest predstavlja kontinuitet obmana, jer su i u ranijim slučajevima fabrikovali istinu i proizvodili lažne svjedoke i pronalazili dobrovoljce kako bi širili laži da su riješili slučajeve napada na novinare”, ocijenila je Tadić Mijović.

Dodala je da o tome koliko se Crna Gora i njena vlast bave pitanjima medijskih sloboda i napadima najbolje govori činjenica da država stalno pada na indeksu slobode “Reportera bez granica”, ali i drugih međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem slobode medija. “Uostalom, šta reći kad je predsjednik države (Milo Đukanović) u slučaju ubistva Duška Jovanovića tvrdio da zna ko stoji iza tog zločina, ali nikada, što je bila njegova ljudska i predsjednička dužnost, nije upoznao tužilaštvo i javnost o tome što zna”, zaključila je ona.

Odmah se riješe samo slučajevi koji ne ukazuju na korupciju i kriminal

Predsjednik Komisije Nikola Marković ocjenjuje i da je očito da postoji pravilo kad je u pitanju rasvetljavanja napada na novinare.

“Svaki slučaj koji se ne bavi visokom korupcijom, spregom vlasti i organizovanog kriminala bude odmah riješen. Takvi su upravo napadi na kolege Sadikovića i Adrovića i koleginicu Jovanović, ali ne i napad na Oliveru Lakić”, kazao je on za “Vijesti”.

Bonus video: