Medojević: Ovo je odmazda Katnića protiv mene, radi se o političkom procesu

Specijalni tužilac Lidija Vukčević je istakla da se radi o pravno valjanim dokazima, jer su pretresi kuća okrivljenih izvršeni zaknito po naredbi sudije za istragu, te da niko nije maltretiran, ponižavan i prepadan, reagujući na navode advokata odbrane
5769 pregleda 3 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2020. 12:57h

Čitanjem pismenih dokaza, zapisnika o pretresu stanova i kuća okrivljenih Željka Šćepanovića i Gordana Konatara, te potvrda o privremeno oduzetim stvarima, danas je nastavljeno suđenje Nebojši Medojeviću, lideru PZP-a, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije, biznismenu Momiru Nikoliću, optužen za utaju poreza i doprinosa, te još deset okrivljenih.

Branioci okrivljenih advokati Dražen Medojević, Dušan Radosavljevih i Ivan Šebek, prigovorili su većini izvedenih dokaza, ističući da su pravno nevaljani, te su predložili da ih specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Pean, izdvoji iz spisa predmeta.

Za dokaz koji je u sudu prikazan, a tiče se odluke Skupštine Crne Gore kojim se odobrava skidanje poslaničkog imuniteta Nebojši Medojevijću radi vođenja krivičnog postupka i određivanja pritvora po zahtjevu specijalnog državnog tužilaštva od 30. 05. 2017., okrivljeni Medojević je ocijenio da je protivustavna i suprotna praksi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“Ovo je još jedan dokaz da se ovdje radi o političkom procesu. Radi se o ličnoj odmazdi glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića protiv mene, zbog mog poslaničkog rada i ukazivanja na korupciju i organizovani kriminal. Uz zahtjev za skidanje imuniteta, tužilaštvo nije ponudilo ni jedan valjan dokaz protiv mene. Ovo je urađeno apsolutno protivustavno. Pokrenut je postupak pred Ustavnim sudom Crne Gore, a zatim će uslijediiti i žalba pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, kazao je Medojević.

Osvrćući se na pročitane zaspinike o pretresu kuća okrivljenih, advokat Dražen Medojević je iznoseći liču impresiju kazao da su bez opravdanog razloga maltretirani, ponižavani i prepadani.

Specijalni tužilac Lidija Vukčević je istakla da se radi o pravno valjanim dokazima, jer su pretresi izvršeni zaknito po naredbi sudije za istragu, uz prihvatanje predloga specijalnog tužilaštva.

“Nije niko ni maltretiran, ponižavan i prepadan. Niko nije imao primjedbi na sadržinu zapisnika”, naglasila je tužiteljica.

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Pripadnici te organizacije, prema optužnici postali su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Bonus video: