Mijatović odgovara samo za prekršaj u slučaju napada na Otaševića

Odbačena pritužba na odluku o odbacivanju krivične prijave zbog napada služebnika MUP-a na novinara “Dana”
4222 pregleda 3 komentar(a)
Mladen Mijatović (lijevo) u pratnji advokata Danila Mićovića, Foto: Savo Prelević
Mladen Mijatović (lijevo) u pratnji advokata Danila Mićovića, Foto: Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv službenika MUP-a Mladena Mijatovića zbog napada na novinara „Dana” Vladimira Otaševića u tržnom centru “Delta”.

Portparolka ODT Podgorica Milica Mandić saopštila je “Vijestima” da je Više državno tužilaštvo, odlučujući po pritužbi na rješenje o odbačaju krivične prijave Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, ocijenilo da pritužba nije osnovana.

“Zatim je, postupajuća tužiteljka, podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv M. M. Sudu za prekršaje u Podgorici”, odgovorila je Mandićeva. Predsjednica Suda za prekršaje Nada Bjeković, odgovorila je da su po zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka ODT-a formirani spisi predmeta protiv Mijatovića.

“Predmet je formiran zbog prekršaja iz člana 10 st. 2 i čl. 7 st. 1. Zakona o javnom redu i miru. Postupak nije okončan jer se nalazi se kod sudije u radu”, piše odgovoru Bjeković.

Incident u “Delti” dogodio se 3. decembra prošle godine kada je novinar “Dana” pokušao da fotografiše biznismena Zorana-Ćoća Bećirovića, koji je bio u društvu višeg tužioca Miloša Šoškića, dugogodišnjeg prijatelja.

Tada je na novinara nasrnuo službenik MUP-a Mladen Mijatović, za kojeg je Otašević tvrdio da je Bećirovićev tjelohranitelj, a nije mu pomoglo ni to što se predstavio da je novinar.

Otašević je tvrdio da ni tužilac Šoškić nije reagovao, niti pokušao da ga zaštiti od Mijatovića, koji mu se unosio u lice, povišenim tonom vrijeđao, ali i uhvatio rukom za vrat.

Novinar Otašević je u početnoj fazi istrage saslušan kao svjedok, ali je ODT nakon detaljnog pregleda nekoliko snimaka iz tržnog centra utvrdilo da je, ipak, došlo do fizičkog kontakta Mijatovića na novinara lista, na osnovu čega je utvrđeno da je službenik MUP-a počinio krivično djelo.

Otašević je nakon toga pozvan u ODT Podgorica gdje je dao izjavu u svojstvu oštećenog, a Mijatović u svojstvu osumnjičenog za ugrožavanje sigurnosti, kada je priznao da je udario novinara „Dana”.

Poslije 15 dana ODT u Podgorici je odbacilo krivičnu prijavu protiv Mijatovića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, jer su tvrdili da nije bilo bitnih elemenata bića tog krivičnog djela.

Službenik MUP-a negirao je da radi kao obezbjeđenje Bećirovića, a MUP je pokrenuo disciplinski postupak protiv njega.

Bonus video: