Nalaz vještaka: Okrivljeni Sarvan bio je bitno smanjene uračunljivosti

U nalazu koji je pročitan na jučerašnjem suđenju, navodi se da je djelo psihopatološki motivisano
5089 pregleda 1 komentar(a)
Sa uviđaja nakon ubistva, Foto: Savo Prelević
Sa uviđaja nakon ubistva, Foto: Savo Prelević

Okrivljeni Emir Sarvan bio je bitno smanjene uračunljivosti kada je, prema navodima optužnice, ubio teteku Duriju Pojatić, navodi se u nalazu tima vještaka neuropsihijatara, koji je juče pročitan u nastavku suđenja.

U nalazu koji je pročitan na jučerašnjem suđenju, navodi se da je djelo psihopatološki motivisano.

Vještak neuropsihijatar prof. dr Stanko Milić, odgovaraći na pitanje sudije Vesne Moštrokol, rekao da su u nalazu naveli da se radi o osobi prosječne intelektualne sposobnosti.

"Karakterološka svojstva ličnosti su bile takve da smo zaključili da se radi o poremećaju ličnosti. U vrijeme izvršenja krivičnog djela kod optuženog nijesu postojale sumanute ideje koje bi upućivale na trajno duševno oboljenje", kazao je Milić. Dodao je i da imajući u vidu brojnost povreda kod pokojne Pojatić, zaključili su da je trpjela bolove jakog inteziteta.

Na ovaj pročitani nalaz prigovorili su optuženi Sarvan i njegov advokat Milan Radović.

"Sve što su naveli u nalazu upućuje na to da sam bolestan. Pretrpio sam moždani, bolesnom se ne sudi, tražim da me oslobodite ili osudite koliko sam bio u pritvoru. Nalaz treba da se uobliči jer nisam počinilac ovog djela i ne smatram se krivim", prigovorio je Sarvan.

Juče je pročitan je i iskaz Elze Žiga koji je dala tokom istrage. Ona je kod tužioca ispričala da je njena majka, pokojna Durija Pojatić svima pomagala pa i Sarvanu. Ispričala je da joj je bilo čudno kako je brzo tražila da joj pošalje novac, a imala je penziju 780 eura.

"Majka mi je rekla da je Sarvan često dolazio, da mu se nije u posljednje vrijeme javljala na telefon i da je jednom prilikom zvala policiju ali ga nije prijavljivala", ispričala je Žiga kod tužioca.

Sarvan je prigvorio na pročitanu izjavu svjedokinje, dodajući da ga je tetka čašćavala novac, a da ga on nikad nije tražio od nje.

Prema navodima optužnice, Sarvan je 30. oktobra 2017. godine na svirep način s umišljajem ubio tetku Duriju Pojatić u njenom stanu u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Prije nego što je Pojatić ugušio držeći joj šakama zatvorene nos i usta, Sarvan je žrtvu izudarao nogama, rukama i kutlačom po glavi i tijelu.

Od siline udaraca Pojatić je pala na pod, a Sarvan je nastavio da je udara. Navodi se i da je za vrijeme dok je optuženi šakama držao zapušene nos i usta, žrtva za to vrijeme usljed nanijetih tjelesnih povreda i ugušenja trpjela bolove i strah jakog intenziteta.

Bonus video: