Pomirili se na sudu: Šćepanović policajce držao na nišanu, jer je bio nervozan

“Tog dana sam bio nervozan zbog privatnih problema i bolesti u porodici. Pištolj koji sam imao kod sebe nije bio pravi, već gasni i donio sam da ga vratim Tvrdišiću, koji mi je kazao da mu ga predam nakon što zajedno popijemo kafu u njegovom lokalu. Iskreno žalim zbog svega što se desilo”, rekao je Šćepanović u sudnici
16888 pregleda 2 komentar(a)
Optuženog Dejana Šćepanovića policajci juče sprovode nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženog Dejana Šćepanovića policajci juče sprovode nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Četvorica bjelopoljskih policajaca juče su u tamošnjem Osnovnom sudu kazala da prihvataju izvinjenje sugrađanina Dejana Šćepanovića, optuženog da ih je napao 15. avgusta ispred kafića “Darkwood” u Bijelom Polju.

Bjelopoljcu se sudi zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a njegov sugrađanin Nebojša Tvrdišić optužen je za pomaganje u izvršenju nakon krivičnog djela.

Iako se izvinio i priznao da je vrijeđao policajce, Šćepanović juče u sudnici nije priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

“Tog dana sam bio nervozan zbog privatnih problema i bolesti u porodici. Pištolj koji sam imao kod sebe nije bio pravi, već gasni i donio sam da ga vratim Tvrdišiću, koji mi je kazao da mu ga predam nakon što zajedno popijemo kafu u njegovom lokalu. Iskreno žalim zbog svega što se desilo”, rekao je Šćepanović u sudnici.

Istu priču ponovio je Tvrdišić, koji takođe nije priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Rekao je da je “samo želio da spriječi incident u lokalu od kojeg živi”. Dodao je da je Šćepanovića “odgurao tri, četiri metra od policajaca, u namjeri da ga smiri”.

Jedan od oštećenih policajaca, Radojko Madžgalj pohvalio je optuženog Tvrdišića: “Stvarno je nevjerovatno ono što je tada ispred lokala učinio Tvrdišić, kao i Stefan Kljajević, koji su pomogli da ne dođe do težih posljedica. Svaka čast Tvrdišiću, jer je uspio da spasi jednu opasnu situaciju”.

Četvorica policajaca ostali su pri iskazima datim u istrazi - da je Šćepanović držao pištolje uperene u njihovom pravcu kao i da im je prijetio riječima: “Sve ću vas pobiti, sve sam vas zapamtio, kunem se”.

Iako su istrazi izjavili da će se osjećati ugroženo ukoliko Šćepanović bude na slobodi, juče su se ponaosob izjasili da stanje više nije takvo, naročito poslije izvinjenja za koje su rekli da vjeruju da je od srca.

Policajci su objasnili da su se osjećali ugroženo u prvom dijelu događaja - dok je Šćepanović držao uperen pištolj u njihovom pravcu, ali tvrde da je opasnost prošla onog trenutka kada je tražio da razgovara sa njihovim kolegom Madžgaljem.

Oni su ispričali da su pretpostavljali da je Šćepanović bio naoružan i dok je razgovarao sa njihovim kolegom Madžgaljem, ali su pojasnili da su se, nakon pregleda izuzetih video snimaka, uvjerili da to nije tako i da je optuženi prethodno predao pištolj Tvrdišiću.

Dok optuženi tvrde da je pištolj bio gasni, službenici su tvrdili suprotno.

Policajac Besim Ljuca istakao je da odlično zna kako izgleda pravi pištolj i da je Šćepanović na njih potegao “tetejac”. On je rekao da je optuženome u jednu trenutku pištolj ispao, nakon što se pokušao provući između trojice njegovih kolega.

On je rekao da pištolj kojim im je tog dana prijetio optuženi, nije oružje sa fotografije prikazane u fotodokumentaciji Uprave policije - Centra bezbjednosti Bijelo Polje.

“Kada je Šćepanoviću ispao pištolj, u trenutku dok je pokušavao da prođe pred trojice kolega, mi smo se sagli da ga podignemo. Međutim, Šćepanović se bacio na pištolj i uzeo ga. Dok ga je Tvrdišić držao oko pasa, pokušavajući da ga odgura od nas, Šćepanović je držao uperen pištolj u našem pravcu”, ispričao je Ljuca.

To su ponovile i njegove kolege.

Šćepanović je praktično odštetao sa mjesta incidenta, a potom je saopšteno da je u bjekstvu. Tada je, međutim, uhapšen Tvrdišić, koji je u pritvoru proveo 30 dana.

Šćepanović se sam prijavio 2. septembra, od kada mu je određen pritvor.

Suđenje se nastavlja 7. novembra.

Ko krene na mene, platiće mi

Prema optužnom predlogu, Šćepanović je 15.avgusta, u Tršovoj ulici, prijetio da će napasti policijske službenike Centra bezbjednosti Bijelo Polje Radojka Madžgalja, Gorana Čukića i Dražena Drobnjaka, Besima Ljucu u vršenju poslova javne bezbjednosti.

U tom dokumentu piše da je, u trenutku pokušaja identifikacije i najavljenog pregleda, Šćepanović kazao da nema dokumenta i odbio da ga pretresu, obraćajući im se riječima: “Ko krene na mene, platiće mi”.

Kada mu je, navodi se, Madžgalj kazao da se ne udaljava, hvatajući ga za lijevu ruku, Šćepanović ga je povukao pa su obojica pali na asfalt.

“Pri tome je optuženom ispalo vatreno oružje kategorije B - pištolj kategorije nepoznate marke. Šćepanović je pištolj uzeo desnom rukom i sa udaljenosti oko 0,50 centimatara usta cijevi okrenuo prema Madžgalju, a zatim pri ustajanju, usta cijevi uperio i u Ljucu, Čukića i Drobnjaka, da bi, kada ga je Tvrdišić uhvatio rukama preko pasa i počeo da gura preko ulice, uperio usta cijevi pištolja u pravcu oštećenih i uputio im riječi prijetnje: ‘Sve ću vas pobit, sve sam vas zapamtio’, a potom ponovio tu rečenicu dodajući: ‘Dobro sam vas zapamtio, sve ću vas pobiti, kunem vam se’”, navodio se u optužnom predlogu.

Bonus video: