Apelacioni sud potvrdio odluku Višeg, advokatima će suditi za blaže djelo

Viši sud u Podgorici je rješenjem od 2. decembra 2019. obustavio krivični postupak protiv advokata Gorana Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović u vezi sa tim da su počinili kriično djelo stvaranje kriminalne organizacije
6689 pregleda 4 komentar(a)
Potrđena odluka Višeg suda, Foto: Boris Pejović
Potrđena odluka Višeg suda, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2020. 19:42h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je odluku Višeg suda u Podgorici koji je rješenjem od 2. decembra 2019. obustavio krivični postupak protiv advokata Gorana Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović u vezi sa tim da su počinili kriično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Portparol Apelacionog suda, Ivana Perović, kazala je da je u krivičnom predmetu protiv Rodića i njegovih kolega zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, Apelacioni sud donio rješenje kojim se žalba Specijalnog državnog tužilaštva odbija kao neosnovana.

“Navedenim rješenjem Višeg suda u Podgorici, koji je i bio predmet žalbe pred ovim sudom, odlučeno je da nema mjesta optužbi protiv okrivljenih zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pa je krivični postupak u odnosu na ove okrivljene obustavljen”, navodi se u saopštenju.

Optužnicu protiv Rodića zastupa specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Viši sud ranije je obustavio postupak protiv advokata za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Rješenjem vijeća Višeg suda, međutim, potvrđena je optužnica SDT-a kojom je Rodiću, Gazivodi i Radulović, stavljeno na teret izvršenje krivičnog djelaprevara u pokušaju.

U optužnici koju je SDT podiglo u oktobru prošle godine, navedeno je da je Rodić, u periodu od aprila 2016. do februara 2017. formirao kriminalnu organizaciju, čiji je cilj vršenje krivičnih djela, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Navodi se da su optuženi radi realizacije kriminalnog plana, lažno prikazivali činjenice kako bi doveli u zabludu A2A i njene predstavnike. Objašnjava se da im je Rodić navodno predstavio da je sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem drug iz vojske i da izlaskom na jednu večeru može pomoći kompaniji A2A da izbjegne krivično gonjenje i da je navodno za to tražio 600.000 eura.

Bonus video: