Prekršaji pune kasu policije: Naplatili skoro pola miliona od maja do septembra

Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate UP naplatio 438.961 euro prekršajnih naloga
3032 pregleda 6 komentar(a)
Ko ne plati kaznu, može u zatvor: Stevanović, Foto: Uprava policije
Ko ne plati kaznu, može u zatvor: Stevanović, Foto: Uprava policije

Gotovo pola miliona eura neplaćenih prekršajnih naloga policija je prinudno naplatila u periodu od maja do septembra, što je trostruko više nego za isti period prošle godine.

“U postupku prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga za period maj - septembar ostvaren je prihod u iznosu od 438.961,49 eura, a u istom periodu prošle godine iznosio je 152.466,45 eura”, saopštio je načelnik Odsjeka za sprovođenje postupka prinudne naplate Dragan Stevanović.

Iz Uprave policije objasnili su da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije od 09. 04. 2019. godine, u okviru Sektora policije opšte nadležnosti, sistematizovana nova organizaciona jedinica čiji je načelnik Stevanović.

“Poslovi iz nadležnosti ovog Odsjeka odnose se na postupak donošenja naredbi za prinudnu naplatu neplaćenih prekršajnih naloga izdatih od strane službenika Uprave policije, shodno članu 236 Zakona o prekršajima Crne Gore”, saopšteno je iz UP. Objasnili su i na koji način prinudno naplaćuju novac od prekršajno kažnjenih građana, koji to nijesu učinili u roku:

“Od pravnog lica i preduzetnika prenose se novčana sredstava sa njihovog računa na račun budžeta Crne Gore, preko Centralne banke Crne Gore, od fizičkog lica i odgovornog lica u pravnom licu, odbija se određeni dio zarade ili penzije, ali ne veći od jedne trećine, preko organa, pravnog lica ili poslodavca kod kojeg je zaposleno kažnjeno lice ili Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, ili se vrši prenos novčanih sredstava sa računa koje fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu imaju kod poslovnih banaka, osim novčanih primanja koja su izuzeta od izvršenja”, piše u saopštenju.

Iz UP su kazali da do postupka prinudne naplate dolazi usljed nepoštovanja zakonskih obaveza počinilaca prekršaja i da su u prethodnom periodu znatno povećali broj naredbi za prinudnu naplatu:

“U prosjeku 500 naredbi na dnevnom nivou, što je u krajnjem ruzultiralo povećanjem broja izvršenih novčanih sankcija utvrđenih konačnim i izvršnim prekršajnim nalozima. Na ovaj način ostvaruje se kako represivna, tako i preventivna funkcija novčanih sankcija za počinjene prekršaje. Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate će i u budućem periodu intenzivno nastaviti sa sprovođenjem postupka prinudne naplate, što je i obaveza utvrđena odredbama Zakona o prekršajima Crne Gore”, piše u saopštenju UP.

Iz te institucije sugerisali su poslodavcima kod kojih su počionioci prekršaja zaposleni da nakon prijema naredbi postupe bez odlaganja, kako ne bi bili prinuđeni da novčanu kaznu zamijene u zatvorsku ili kaznu rada u javnom interesu.

Bonus video: