Presuda Gojkoviću za napad na novinarku "Vijesti" u četvrtak

Tužilaštvo tereti Gojkovića da je prijetio novinarki Jovanović
2684 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Gojković, Foto: Boris Pejović
Zdravko Gojković, Foto: Boris Pejović

Sutkinja Larisa Stamatović Mijušković u četvrtak će izreći presudu Zdravku Gojkoviću, optuženom za ugrožavanje bezbjednosti novinarke “Vijesti” Jelene Jovanović.

Tužilaštvo tereti Gojkovića da je krajem marta prošle godine u redakciji “Vijesti” prijetio Jovanovićevoj zbog njenog teksta u kojem je okrivljeni jedan od aktera.

Nakon što mu je novinarka kazala da ne može da skloni tekst sa portala, već da ima pravo da reaguje ili demantuje tvrdnje iz teksta, gurnuo je novine sa stola i rekao - “Drugačije ću ja sa vama, znam ja kako ću” i poručio joj da se pazi.

Osnovna državna tužiteljka Romina Vlahović i pravni zastupnik Jovanovićeve - advokat Damir Lekić kazali su u završnim riječima da je tokom sudskog procesa izneseno dovoljno dokaza koji potvrđuju da je Gojković počinio krivično djelo.

“Svi dokazi, a posebno iskaz oštećene u cjelosti potvrđuje da se događaj desio upravo na način na koji ona opisuje. U skladu je sa svim dokazima a što je najvažnije iskazima neposrednih očevidaca koji su jasno potvrdili da je čovjek, koji je dvostruko veći i teži od nje, uputio riječi koje bi i kod neke dosta jače, na primjer osobe muškog pola, izazvale strah i osjećaj nesigurnosti, a ne kod nje”, kazao je Lekić.

Jovanovićeva je sudu kazala da traži da se Gojković krivično kazni, ali da ne želi materijalno obeštećenje za duševne bolove.

Gojkovićev branilac Dušan Jovović u završnoj riječi je kazao da se iz dokaza zaključuje da njegov klijent nije izvršio krivično djelo:

Tvrdi da riječi “drugačije ću ja sa vama” ne mogu predstavljati prijetnju, jer “kod prosječnog čovjeka” ne mogu stvoriti osjećaj straha i ugroženosti: “Kvalifikovanost prijetnje primarno mora da bude određena da se tačno zna koje dobro i na koji način je ugroženo, da bude konkretna... U riječima ‘drugačije ću ja sa vama’ toga ne može biti jer ne ukazuje na ostvarenje krivičnog djela”.

Tvrdi da te riječi predstavljaju namjeru njegovog klijenta da tuži novinarku zbog njenog pisanja.

Sud je međutim odbio predlog odbrane da se sasluša advokat, kojem je Gojković navodno tražio savjet za pokretanje tužbe protiv Jovanovićeve.

Bonus video: