Rabrenović: Komisija Pravnog fakulteta nije bila nadležna za utvrđivanje plagijata

Advokat Velimirović je kazao da je u martu stupio na snagu Zakon o akademskom integritetu kojim UCG više nije nadležan za utvrđivanje plagiranja radova van te institucije
4862 pregleda 8 komentar(a)
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2019. 08:48h

Sutkinja Osnovnog suda Nada Rabrenović odlučila je da iz spisa predmeta o plagijatu suspendovane profesorice Bojane Lakićević Đuranović izdvoji izvještaj Komisije Pravnog fakulteta, jer se na njemu ne može zasnivati pravna odluka.

Rabrenovićeva je odlučila da ovaj dokaz tužilaštva izuzme, jer Komisija Pravnog fakulteta prema Zakonu o akademskom integritetu tada nije bila nadležna za rad Lakićević-Đuranovićeve objavljen van Crne Gore, već je nadležan bio Etički komitet Crne Gore.

Ona je to odlučila na predlog pravnog zastupnika Lakićević-Đuranovićeve - advokata Gorana Velimirovića.

Velimirović je kazao da je u martu stupio na snagu Zakon o akademskom integritetu kojim UCG više nije nadležan za utvrđivanje plagiranja radova van te institucije.

Osnovni državni tužilac Vukas Radonjić protivio se tom predlogu i pozvao se na Statut Univerziteta Crne Gore, koji je davao mogućnost toj ustanovi da utvrđuje povredu akademskog integriteta svojih profesora.

Radonjić je pojasnio da je Etički komitet oformljen tek u septembru, dok je UCG zbog zaštite integriteta ustanove morao da reaguje ranije, jer je Centar za građansko obrazovanje dopis poslao mnogo prije formiranja tog tijela.

On je kazao da će u dopuni dokaznog predloga dostaviti i izvještaj Senata UCG, koji se proglasio nenadležnim jer je postupak započet pred Etičkim komitetom, ali je potvrdio nalaz komisije Pravnog fakulteta.

Komisija Pravnog fakulteta je u izvještaju ocijenila da je 97,77 odsto rada profesorice Pravnog fakulteta objavljenog u beogradskom časopisu "Pravni život" preuzeto iz rada studenta Đorđija Drinčića.

Velimirović je rekao da pripremaju postupak protiv članova Komisije Pravnog fakulteta zbog tako sprovedenog postupka i zbog uticaja na studenta Drinčića da promijeni stav.

Rabrenović je iz uzela iz spisa predmeta izvještaj Komisije i kazala da je zbog toga "bespredmetno" danas nastaviti sa postupkom. Novo ročište zakazala je za 21. januar.

Bonus video: