Spusti glavu da ti bolje puca

Podgoričanin Danilo Živković tvrdi da su ga u noći 15. septembra, u Podgorici, petorica policajaca tukla i podsmijavala mu se
27457 pregleda 31 komentar(a)
Živković tvrdi da je dobijao udarce u predjelu glave, Foto: Privatna arhiva
Živković tvrdi da je dobijao udarce u predjelu glave, Foto: Privatna arhiva

Podgoričanin Danilo Živković (24) tvrdi da su ga u noći 15. septembra, u Podgorici, petorica policajaca tukla i podsmijavala mu se dok su to činila, iako nije počinio nikakav prekršaj ni krivično djelo.

Iz Uprave policije to su demantovali, ističući da službenici Centra bezbjednosti Podgorica nijesu primijenili sredstva prinude prema Živkoviću i da su ga te noći kontrolisali zbog verbalnog konflikta sa ženskom osobom.

Tvrde i da je dvadesetčetvorogodišnjak vrijeđao policajce nakon što je priveden. Živković je, međutim, ispričao da ga je ekipa Interventne jedinice policije “pokupila” i počela da ga maltretira par minuta nakon ponoći, dok je sa partnerkom Marijom Radović u Studentskoj ulici u Podgorici čekao taksi.

“Bili smo u jednom kafiću u City kvartu do ponoći, a onda odlučili da pođemo do centra grada. Dogovorili smo se da pozovemo taksi, da ne bih ja vozio, kako bi mogli opušteno popiti alkohol. Dok smo čekali taksi, naslonio sam se na svoj parkirani automobil. Tada je, meni sa leđa, prišao policijski automobil, prošao pored nas, okrenuo se polukružno i iz njega je izašlo pet pripadnika Interventne. Prišli su mi i rekli - ‘moraš sa nama.’ Marija je krenula za nama, ali su joj naredili da se skloni. Čim smo ušli u njihovo vozilo počeli su da me udaraju po glavi i leđima”, rekao je on.

Njegova djevojka ispričala je istovjetnu priču, dodajući da je dok je on bio naslonjen na automobil, ona stojala ispred njega.

Oboje tvrde da prije nego je policija ubacila Podgoričanina u automobil, sa njima nijesu imali nikakav konflikt.

“Nisam ih ni vidio dok nisu prošli, okrenuli se i krenuli ka nama”, kazao je on.

Tvrdi da su ga tukli tokom vožnje od City kvarta do Centra bezbjednosti:

“A potom i u ‘betonjerci’. U automobilu, dok me jedan udarao šakama, rekao mi je - ‘Spusti glavu da ti bolje puca’, a ostali su se na to smijali”, tvrdi Živković.

Za “Vijesti” je ispričao da je trenutak kada ga je policija uhapsila zabilježen kamerom postavljenom na obližnjoj kladionici, i da tužilaštvo, ukoliko želi, može odmah utvrdiiti da je uhapšen, a potom i pretučen bez povoda.

“Kada su me doveli u CB, rekli su da sam im uzviknuo ‘E, ip policija’. To je laž. Kao i ono što su napisali u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka - da sam uz to rekao i:

‘Mene boli k***c za vas, šta vi mislite, znate li vi ko sam ja, viđećete ovo. Neće proći ovako što ste me doveli’. Navodno to su sve čuli dok su prolazili kolima pored mene, iako nisam progovarao i zato su me krvnički tukli”, kazao je on.

U zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka piše da su Živkovića uhapsili Darko Milonjić, Luka Sekulović, Aleksandar Šoškić, Danilo Mugoša i Filip Milačić.

Živković je “Vijestima” dostavio izvještaj ljekara, u kojima su evidentirani hematomi na lijevoj polovini glave i oguljotine na desnom uhu.

Prijetili mu i u sudnici?

Živković tvrdi da mu je jedan od policajaca koji ga je tukao prijetio kada su došli u Sud za prekršaje.

“U hodniku suda Milonjić mi je prijetio. U sudnici sam rekao da su sve izmislili i da su me tukli, ali sam kažnjen ja, ne oni. Naloženo mi je da platim 500 eura zbog prekršaja o javnom redu i miru”, rekao je on.

Živković se obratio i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

“Ja sam tražio snimak sa kladionice, ali ga ne mogu dobiti. Nadam se da oni ili tužilaštvo mogu i da će utvrdiiti istinu. Ne bi smjeli da me biju sve i da sam nešto napravio, a ne ovako, zato što su tako htjeli”, rekao je on.

UP: Raspravljao se sa djevojkom, pa vrijeđao policajce

Iz Uprave policije zvanično su odgovorili da su njihovi službenici u noći između 14. i 15. septembra obavljali redovnu patrolnu djelatnost:

“Kojom prilikom su u Studentskoj ulici kontrolisali lice koje je u tom momentu imalo verbalni konfliktu sa jednom ženskom osobom. Nakon utvrđivanja identiteta, izvršen je pregled D. Ž. (24) kojom prilikom su pronađeni i oduzeti metalni boks i sprej sa nadražujućim dejstvom”.

Istakli su da je Živković nakon toga doveden u službene prostorije: “Kada je i uputio uvrjedljive riječi policijskim službenicima. O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac. D. Ž. je lišen slobode zbog počinjenog prekršaja iz čl. 11 Zakona o Javnom redu i miru i narednog dana je uz Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka priveden nadležnom sudiji za prekršaje”, objasnili su iz UP.

Bonus video: