Sud: Zvali smo guvernerku; Tabaković: Zvali da ne dođem

Iz kotorskog suda tvrde da su guvernerki Narodne banke Srbije uredno poslali poziv za glavni pretres
4490 pregleda 5 komentar(a)
Tabaković, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Tabaković, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 07.03.2019. 22:13h

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, uredno je pozivana da dođe na svjedočenje u kotorski sud, ali se u sudnici nije pojavila.

To tvrde iz Osnovnog suda Kotor, u odgovorima poslatim “Vijestima”.

Visoka funkcionerka vladajuće Napredne stranke prije dva dana rekla je “Vijestima” da je dobijala pozive da, kako kaže, “juče dođe na suđenje” i suoči se sa Kosovarom Imerom Kerkezijem (55). Kerkezi je optužen da je 18. septembra 2014. godine, u osvit zore upao u sobu hotela “Maestral” u Pržnu u kojoj je boravila guvernerka i ukrao neseser sa njenim ljekovima.

“Poziv za glavni pretres koji je održan dana, 18. 12. 2014. god., oštećenoj Tabaković Jorgovanki, uredno je dostavljen na adresu...dana 01. 12. 2014. god., ali ista nije pristupila na pretres. Odluka u predmetu protiv okr. Qerkezi Imera, zbog krivičnog djela teške krađe u produženom trajanju iz čl. 240. st. 1. tačka 1. u vezi sa čl. 49. Krivičnog zakonika Crne Gore, je donesena dana, 09. 09. 2015. godine i objavljena na sajtu suda”, odgovorio je “Vijestima” portparol Osnovnog suda Kotor, sudija Špiro Pavićević.

Tabakovićeva je, međutim, dan ranije “Vijestima” dostavila poziv koji joj je 26. novembra 2014. godine poslat iz kotorske Pošte.

U zaglavlju poziva za glavni pretres zakazan za 18. novembar te godine, piše da je otkucan dva dana kasnije.

“Dobila sam poziv iz kotorskog suda na kojem je stajao datum poziva za dan ‘dođite juče’ i uklapao se u cjelinu. Na primjer, dopis nosi datum 20. novembar 2014. godine i u njemu se pozivam da pristupim 18. novembra 2014. godine, a stiže u Beograd poštom 30. novembra 2014. godine”, kazala je funkcionerka vladajuće Napredne stranke.

Kerkezi je osuđen na šest mjeseci koje je proveo u Istražnom zatvoru. Tom odlukom stavljena je tačka na slučaj Tabaković i optužbe koje je tada, ali i sada, na račun istrage iznijela guvernerka, tvrdeći da joj crnogorska policija podmeće Kosovara iz Obilića, ne isključujući mogućnost da je bila i meta likvidacije.

Ona je prije dva dana ponovila da Kerkezi ne odgovara opisu čovjeka koga je vidjela “u pet sati i pet minuta u polumraku hotelske sobe 1409”.

Bonus video: