Tenzije uoči presude: Policija čuva Mugošu i Čađenovića

U slučaju da Mandića i Kneževića osude na zatvorske kazne, razmatra se mogućnost da se poslanici tog političkog saveza zatvore u Skupštinu
14042 pregleda 44 komentar(a)
Mugoša/Čađenović, Foto: PR Centar/Savo Prelević
Mugoša/Čađenović, Foto: PR Centar/Savo Prelević
Ažurirano: 07.05.2019. 09:21h

Uprava policije (UP) pojačala je obezbjeđenje specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića i dodjelila policijsku pratnju sutkinji Višeg Suda Suzani Mugoši, saznaju “Vijesti”.

Vijeće sutkinje Mugoše trebalo bi 9. maja da izrekne presudu u predmetu poznatom kao “državni udar”, odnosno pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. novembra 2016. godine.

Specijalni tužilac Čađenović zastupa optužnicu SDT-a protiv više osoba, među kojima su i članovi Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević. On je ranije dobio policijsku pratnju nakon što je primao prijetnje.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da su pojačane mjere bezbjednosti povezane sa pozivima čelnika Fronta članstvu da na ulici odbrane lidere od “napisane presude vrha režima”, kao i najavama Mandića da “neće skrštenih ruku čekati da ih sud pošalje u zatvor po političkom diktatu”.

Uprava policije nije potvrdila “Vijestima” da li je policijsko obezbjeđenje povezano sa izricanjem presude, dok su iz Višeg suda “Vijesti” uputili na UP.

“Podaci koje se odnose na procjenu bezbjednosti, a koji se sačinavaju od strane nadležne službe, označeni su stepenom tajnosti“, saopštili su “Vijestima” iz Uprave policije.

“Podaci koje se odnose na procjenu bezbjednosti, a koji se sačinjavaju od strane nadležne službe, označeni su stepenom tajnosti“, objašnjeno iz Uprave policije

Za procjenu bezbjednosti zadužena je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), koja postupa po zahtjevu Uprave policije.

GST MIlivoje Katnić već ima policijsko obezbjeđenje i ono mu pripada po zakonu.

Na pitanje da li policija ima saznanja da se pripremaju okupljanja ispred kuća javnih funkcionera, za koje funkcioneri DF-a smatraju da navodno stoje iza presude protiv njih, da li se pripremaju pojačane mjere bezbjednosti sudova i drugih institucija 9. maja, kada je izricanje presude, iz UP je odgovoreno da će “policija postupati zakonito, odgovorno i efikasno shodno svim izazovima“.

Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević prošle nedjelje je izjavio da eventualno osuđujuća presuda Mandiću i Kneževiću može izazvati etničke konflikte. On je tada kazao da na dan izricanja presude Front neće organizovati protest, već da taj politički savez sprema “specifične mjere”.

Prema saznanjima “Vijesti” u slučaju da funkcionere DF-a osude na zatvorske kazne, razmatra se mogućnost da se poslanici tog političkog saveza zatvore u zgradi Skupštine i brane kolege od hapšenja.

Presuda Višeg suda neće biti pravosnažna i postoji pravo žalbe, pa osuđeni ne bi trebalo da odmah budu upućeni na izdržavanje kazne.

Poslanici DF-a su boravili u parlamentu u decembru kada je Medojević uhapšen po nalogu Višeg suda zbog odbijanja da svjedoči, dok je Knežević odbio da napusti skupštinsku zgradu. Nakon što su tokom dvije nedjelje uz Kneževića dežurale kolege iz poslaničkog kluba DF-a, Ustavni sud Crne Gore je privremeno obustavio rješenje Apelacionog i Višeg suda o stavljanju u zatvor poslanika DF-a. Sagovornik “VIjesti” kazao je da će Mandić i Knežević spremni čekati izricanje presude, pojašnjavajući da oni nisu obavezni da toga dana budu u sudnici.

“Čelnici Fronta će toga dana biti u Podgorici i pružiće otpor ukoliko neko odluči da ih vode u zatvor”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Mandić je prošlog mjeseca u parlamentu poručio da on i njegove kolege neće pristati da idu u zatvor ukoliko budu osuđeni za navodni državni udar, zaprijetivši da bi u suprotnom mogle padati glave.

“Čekamo samo kada ćete vi jednog po jednog početi da nas vodite u zatvor. Tu ste se grdno prevarili. Prije smo spremni glavu da položimo i nekome glavu da skinemo, nego što će nas neko odvesti u zatvor. I to vam govorim da znate, jer vi donosite odluke“, rekao je juče Mandić, obraćajući se u Skupštini premijeru Dušku Markoviću koji je odgovorio da neće dozvoliti prijetnje.

“Ako smo došli do toga da prijetimo kidanjem glava, onda se onaj ko će da skida glave mora pripremiti za to, kao i onaj ko će da štiti svoju glavu”, kazao je tada Marković.

Brajović: Država nije ugrožena

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović pozvao je sve da se 9. maja odgovorno ponašaju, navodeći da poslanici kroz parlamentarnu raspravu treba da razgovaraju o svemu o čemu se moguće dogovoriti.

“Volio bi da 9. maja svi razgovaramo o Danu Evrope. Očekujem da se svi odgovorno ponašaju i da će se tog dana svi odgovorno ponijeti sa sviješću o onima koji su ih birali, kako kolege poslanici tako i predstavnici drugih grana vlasti”, rekao je Brajović novinarima u parlamentu.

Upitan da prokomentariše navode DF-a da je ugrožena stabilnost, Brajović je rekao da sve funkcioniše na zakonit način.

“Institucije rade svoj posao i nema govora o ugroženosti Crne Gore. Još jednom pozivam na odgovoran pristup”, rekao je Brajović.

Mandića i Kneževića zovu u Ženevu

Iz DF-a je juče saopšteno da su Mandić i Knežević pozvani na 30. jubilarni Kran Montana forum, koji se održava od 26. do 29. juna u Ženevi.

Kran Montana forum jedan je od centralnih međunarodnih događaja koji determinišu globalna politička i ekonomska kretanja, a tema ovogodišnjeg zasjedanja je “Jesu li mir, razvoj i stabilnost postali samo san?“.

“Na Forumu će se raspravljati o pitanjima političkih i ekonomskih posljedica trenutnog stanja u svijetu, potencijalnim konfliktima, izazovima globalnog rukovođenja u uslovima sankcija i drugim aktuelnim pitanjima”, kaže se u najavi.

Iz DF su kazali da ih raduje činjenica da relevantne međunarodne institucije i organizacije, koje se na strateškom nivou bave razvojem i stabilnošću, prepoznaju delikatnost aktuelnog političkog trenutka u Crnoj Gori.

“Kao i krize koja je kulminirala montiranim procesom, popularno nazvanim ‘državni udar’”, naveli su iz DF-a.

Bonus video: