U subotu protest ispred spuškog zatvora: Smatraju da se uslovni otpust selektivno primjenjuje

Rodbina osuđenika je od Ministarstva pravde i predsjednice Vrhovnog suda tražila da riješe problem favorizovanja pojedinih robijaša
5037 pregleda 6 komentar(a)
Uprava za izvrsenje krivicnih sankcija, Foto: Filip Roganović
Uprava za izvrsenje krivicnih sankcija, Foto: Filip Roganović

Ispred zidina spuškog zatvora rodbina osuđenika sjutra će protestovati zbog selektivne primjene uslovnog otpusta i ignorantskog odnosa Ministarstva pravde i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, od kojih su tražili da riješe problem favorizovanja pojedinih robijaša.

Dio osuđenika ranije je pisao "Vijestima" tvrdeći da se uslovni otpust selektivno primjenjuje jer, prema njihovim riječima, ta povlastica sljeduje samo privilegovane. Iako su, kako tvrde, prije duže od mjesec od čelnice Vrhovnog suda i nadležnih u Ministarstvu pravde tražili da ih posjete i sa njima razgovaraju o tom problemu, još nijesu dobili povratnu informaciju.

"Predata je i peticija sa potpisima 300 zatvorenika, ali ništa se nije promijenilo. Zbog toga će se u subotu u 10.45 sati ispred kapije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija okupiti rodbina osuđenih lica koja za sve traže jednaka prava prilikom primjene uslovnog otpusta i u njihovo ime poslati poruku", rečeno je "Vijestima".

Osuđenici su u pismu poslatom početkom oktobra napisali da se uslovni otpust daje samo privilegovanima jer "valjda nadležni iz Sektora za tretman ocijene da se ostali nijesu resocijalizovali tako dobro kao naši gradonačelnici”. Zbog takve primjene uslovnog otpusta krajem septembra počeli su “tihi protest”, odnosno da koriste puno vrijeme predviđeno za šetnju i obroke. Zbog toga, iza spuških bedema večera se sada završava tek nakon 21 sat, iako je to ranije bilo drugačije.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tada su odgovorili “Vijestima” da nijesu registrovali ponašanje zatvorenika ili grupe zatvorenika koje je u suprotnosti sa odredbama Pravilnika o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora zbog selektivne primjene instituta uslovnog otpusta.

“Poštujući Zakon i ono što je njim propisano, odlazimo na redovne obroke za koje je predviđeno trajanje po 30 minuta, koliko se i zadržavamo. Osim toga, svaki paviljon ima pravo na šetnju u trajanju od dva sata, što takođe koristimo, tako da se večera sada završava poslije 21 sat. To ne ide u prilog ni upravi ni zatvorenicima, ali nemamo drugi način da izrazimo nezadovoljstvo, a da to ne bude van Zakona. Tražimo da sa nama razgovara neko iz Ministarstva pravde, ko je odgovoran za poštovanje sprovođenja Zakonom propisane mogućnosti uslovnog otpusta”, napisali su osuđenici u pismu dostavljenom početkom oktobra “Vijestima”.

Bonus video: