Uskoro na slobodi optuženi za šverc 18 kilograma kokaina?

Apelacioni sud ukinuo rješenje kojim je produžen pritvor okrivljenima za međunarodno krijumčarenje narkotika
23053 pregleda 9 komentar(a)
Terete se za šverc 18 kilograma kokaina (ilustracija), Foto: Shutterstock
Terete se za šverc 18 kilograma kokaina (ilustracija), Foto: Shutterstock

Apelacioni sud ukinuo je rješenje kojim je produžen pritvor okrivljenima za šverc 18 kilograma kokaina.

Predmet je vraćen podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Prvostepeni sud prethodno je odredio pritvor Milošu M. Petriću (31), Srđanu S. Pavloviću (25), Đuru R. Peroviću (33), Milošu J. Peroviću (31), Toniju L. Petkoviću (40) i Radu B. Samardžiću (26), optuženima da su učestvovali u švercu droge iz Kolumbije u Crnu Goru.

U slučaju “Manjifiko”, osim njih, optuženi su i Danilo S. Đurović (34) i Branimir J. Miletić (27). Oni su nedostupni pravosudnim organima.

Vijestima nije saopšteno zbog čega pritvor nije određen okrivljenima - Đuroviću i Miletiću, jer se potjernica za njima ne može raspisati dok se ne ispoštuju sve procedure, a prva je određivanje pritvora”...

Sudije Apelacionog suda konstatuju da su žalbe branilaca okrivljenih opravdane i da prvostepeni sud nije dovoljno jasno obrazložio zbog čega je pritvor nužan.

“Prvostepeni sud kao razloge za opasnost od bjekstva ovih okrivljenih, pored osnovane sumnje, navodi da su često prelazili državnu granicu što ukazuje da imaju razvijene socijalne veze u inostranstvu koje mogu iskoristiti za bjekstvo i skrivanje ukoliko se nađu na slobodi. Međutim, ovako dati razlozi su paušalni, a ovo kod činjenice da prvostepeni sud nije naveo iz kojih činjenica i okolnosti je izveo zaključak da ovi okrivljeni često prelaze granicu, nego samo navodi, ne dajući razloge u pravcu iz kojih dokaza je tu činjenicu utvrdio, te će u ponovnom postupku prvostepeni sud da utvrdi navedenu činjenicu, nakon čega donijeti i pravilnu i zakonitu odluku”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Podsjećaju da je Pavlović detaljno opisao plan kriminalne organizacije i način nabavke kokaina: piše da iz njegove odbrane proizilazi osnovana sumnja da je on pripadnik grupe koju je organizovao Đurović, a koji ga je vrbovao preko Samardžića:

“Da kao mornar broda ‘Manjifiko’, prenosi kokain iz Južne Amerike do Kotora... Pavlović (je) u Kolumbiji, preko kriptovanog telefona, koji mu je prilikom polaska predao okrivljeni Đurović, komunicirao istim i po njegovim uputstvima preuzeo 18 kilograma kokaina od dva NN lica iz Kolumbije”...

Objašnjava se da je nakon plovidbe do Kotora, Pavlović izbacio kokain u Verigama:

“Po uputstvu Đurovića, koji je poslao okrivljene Petrić Miloša, Perović Đura, Perović Miloša i Miletić Branimira da gliserom preuzmu vreću sa kokainom”...

Branilac Petkovića i Samardžića, advokat Ratko Pantović kazao je “Vijestima” da su svi uhapšeni deset dana nezakonito u pritvoru.

“Ne postoji pravni osnov za dalje zadržavanje naših klijenata u pritvoru. U skladu sa Zakonom, Viši sud je morao odmah Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da proslijedi rješenje Apelacionog suda i da naše klijente pusti iz pritvora. Međutim, to se nije dogodilo, nego su oni i sad u pritvoru, bez ikakvog pravnog osnova”, kazao je Pantović.

On je istakao da je jedinstven stav odbrane - da je nezakonito rješenje protiv kojeg su izjavili žalbu i da je to potvrdilo i vijeće Apelacionog suda.

Pantović tvrdi i da je jedini način da njihovi klijenti ostanu u pritvoru da ih puste, pa ponovo uhapse.

“Čekamo odluku Višeg suda koju treba da donesu po ukidnom rješenju Apelacionog suda. U slučaju da donesu isto rješenje - o produživanju pritvora, bili bi u obavezi da ih ponovo uhapse i odrede pritvor, drugačije nikako ne mogu ostati u pritvoru, iako su već tamo bez ikakvog pravnog osnova”, rekao je on.

Kazao je i da to nije jedino po čemu je slučaj jedinstven:

“Specijalni tužilac je u istom postupku predložio ukidanje pritvora Milošu Petroviću i tražio da se on zamjeni nekom blažom mjerom, ali je sud to odbio”, kazao je Pantović.

Dva kilograma - nagrada za prenos

Iz odbrane Pavlovića, kako se navodi u sudskim spisima, proizilazi osnovana sumnja da mu je Miloš Petrić predao dva kilograma kokaina kao nagradu za izvršeni prenos:

“Da je okrivljeni Đurović za sebe zadržao 10,5 kg, a okrivljeni Petrić 5,5 kilograma. Takođe je naveo da je on dva kilograma prodao Petković Toniju za jedno PMV (putničko motorno vozilo), jedan motor i ručni sat, te da ga je do Petkovića, radi prodaje kokaina, povezao okrivljeni Samardžić Rade, kome je od prodaje pripao motor”, piše u rješenju suda.

Bonus video: