Veljović: Obavještavamo kriminalce da su ugroženi i da se moraju paziti

"To je naša sugestija i mi u tom trenutku saopštavamo ono što imamo. To znači da to lice treba da vodi računa o radijusu kretanja, pojavljivanju na javnim površinama, povećanim mjerama opreza, uz ono što je realnost i istina da svako od tih lica veoma dobro zna što je činio u prethodnom periodu i zašto te aktivnosti u konkretnom imaju odgovornosti"
33411 pregleda 96 komentar(a)
Veljović na današnjoj pres konferenciji, Foto: Boris Pejović
Veljović na današnjoj pres konferenciji, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2019. 19:19h

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je odgovarajući na pitanje "Vijesti", da u pojedinačnim slučajevima policija obavještava građane o njihovoj eventualnoj ugroženosti.

"U okviru tih struktura mogu biti lica iz kriminalnog miljea. Mi u tim situacijama saopštavamo naša saznanja u mjeri u kojoj je to moguće - da se povećaju mjere pažnje, budnosti sa aspekta određenih mogućnosti kriminalnog razračunavanja kako bi zaštitili i sačuvali svaki ljudski život. Ne zbog nekog drugog razloga ili namjere, ne zbog toga da bi se stvarala tenzija i stvarali problemi, nego prosto u potrebnom stepenu diskrecije. To što pojedini nemaju osjećaja za to pa to sjutra saopšte ulici, to je drugo pitanje", rekao je Veljović.

Dodao je da je njihova namjera da sačuvaju svaki ljudski život ali da je nemoguće da policija u svim takvim slučajevima obezbijedi prisustvo 24 sata.

Veljović je rekao da obavještenja da im je život ugrožen uglavnom dobijaju ljudi iz kriminalnog miljea i da to nije pojava nego slučaj. "To je naša sugestija i mi u tom trenutku saopštavamo ono što imamo. To znači da to lice treba da vodi računa o radijusu kretanja, pojavljivanju na javnim površinama, povećanim mjerama opreza, uz ono što je realnost i istina da svako od tih lica veoma dobro zna što je činio u prethodnom periodu i zašto te aktivnosti u konkretnom imaju odgovornosti".

Veljović je sa pomoćnicima i šefom CB Podgorica u zgradi Vlade medijima predstavio novine u funkcionisanju i rezultate rada od kad je opet na čelu UP.

Veljović je kazao da je pitanje tenzija i okupljanja protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti važno i značajno pitanje i da će Uprava policije preduzeti neophopdne mjere u cilju očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta:

"Naravno da sam ispratio izjave koje su u svom elementu imale i pojedinačno radikalne i ekstremne sadržaje. To su izjave koje najbolje govore o onima koji su ih saopštili, naravano da ih nećemo pojedinačno ni komentarisati, ali ćemo ih vrlo budno ispratiti i preduzeti sve neophodne mjere koje se tiču očuvanja javnog reda i mira i bezbjednosti svakog građanina", rekao je Veljović.

Dodao je da je to procedura koja ima svoju zakonosku i ustavnu kategoriju i da će policija u skladu sa tim preduzeti one mjere koje su u zoni odgovornosti policjske organizacije.

Nakon toga, sa novinarima je podijelio svoj lični stav:

"Ono što doživljavam negdje lično i kao građanin svakako, a ne samo kao direktor Uprave policije i pripadnik službe bezbjednosti je i moj lični stav, koji ću vrlo slobodno podijeliti sa vama - je da Crna Gora nikada u svom trajanju i postojanju nije zasnivala svoje istorijsko trajanje i postojanje na kultu Nemanjića i kultu Svetosavlja. Tako da mislim da će se u okviru toga i u budućem perodu naći održiva rješenja koja će značiti bolju budućnost i naših građana i naše države", rekao je Veljović.

Na konferenciji na kojoj su predstavljeni i rezultati u njegovom mandatu, Veljović je kazao da je minule godine policija postigla dobre rezultate, ali da oni moraju biti još bolji.

Kazao je da su svojim radom uspjeli da smanje djelovanje organizovanih kriminalnih grupa i smanjili njihov broj.

Istakao je da je prošle godine u Crnoj Gori počinjeno 14 ubistava, da je rasvijetljeno 13, od kojih su tri iz prethodnog perioda.

Dodao je da provjeravaju 14 preduzeća čiji su osnivači bezbjednosno interesantna lica.

Veljović je istakao da im je veoma važno da Komisija za praćenje istrage napada na novinare dobija sve informacije koje traže, i da je naredio da im se svi dokumenti dostavljaju.

On je pozvao građane da prijave čak i najmanju korupciju, ali i ostale zloupotrebe.

Direktor policije je najavio oduzimanje imovine članovima organizovanih kriminalnih grupa.

Lazović: Tačno je da sam izuzetno bogat čovjek, imam dvanaestoro unučadi

Odgovarajući na pitanje novinara Veljovićev pomoćnik Zoran Lazović kazao je da je tačno da je izuzetno bogat čovjek:

"Tačno je da sam izuzetno bogat čovjek. Imam dvanaestoro unučadi, a u svojoj kući četvoro. Tačno je da sam čovjek koji je nastavio porodičnu tradiciju dobrog domaćina. Tačno je da sam bogat čovjek i zbog toga što imam izuzetno uspješnu užu i širu porodicu...Imam brata koji je najuspješniji doktor u Crnoj Gori, imam strica koji je nosilac najveće nagrade iz oblasti obrazovanja - Oktoih. Takođe i moja malenkost nosi orden prvog stepena zasluga za odbranu i bezbjednost. To su sve faktori koji me čine bogatim", rekao je Lazović.

Lazović je istakao da je "zbog novinskih natpisa i anonimnih prijava" bio predmet izviđaja Specijalnog državnog tužilaštva:

"Imam izvještaj o ishodu tog izviđaja i vi ste u situaciji sigurno da dobijete isto. Mogu vam reći da sam bogat čovjek i zbog toga što nisam kreditno zadužen. Takođe sam bogat čovjek što mogu svima vama da dam saglasnost da možete da dobijete podatke za sve moje bankovne račune, kartice, depozite, nekretnine", rekao je Lazović.

Kazao je da je stanje u UP potpuno suprotno od "priča, komentara i natpisa" koji su prethodili njegovom izboru - da će izazvati podjele.

Bonus video: