Šarcu godina i četiri mjeseca zatvora: Pod dejstvom kokaina vozio 109 km/h, Gazdić stradala u udesu

Okrivljeni Šarac je rekao da priznaje krivicu da je devetog juna 2019. godine, kod tržnog centra Gintaš u Podgorici izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je Gazdić poginula, te da je vozio "mercedes" pod dejstvom kokaina i brzinom od 109 kilometara na sat na dijelu puta gdje je ograničenje 50 km/h
12351 pregleda 44 komentar(a)
Viši sud u Podgorici,, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici,, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.05.2020. 17:09h

Viši sud u Podgorici, odnosno sudija Vladimir Novović prihvatio je danas nakon održanog ročišta, sporazum o priznanju krivice koji je okrivljeni Dejan Šarac (25), sa svojim braniocem advokatom Hamidom Ganjolom, zaključio sa državnim tužiocem Zoranom Vučinićem u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je stradala Valentina Gazdić (29), dok je Zorana Radulović zadobila lakše povrede.

Prema zaključenom sporazumu, okrivljeni i tužilac su se dogovorili na kaznu zatvora od godinu i četiri mjeseca zatvora.

Sudija je kazao da će donijeti rješenje na koje pravo žalbe ima punomoćnik oštećene porodice advokatica Tijana Živković, i to tri dana od prijema rješenja, krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici.

"Smatram da ovaj sporazum o priznanju krivice sud ne treba da prihvati jer ne ispunjava uslove prema Zakoniku o krivičnom postupku, jer nije u interesu pravičnosti i povrijeđena su prava oštećene porodice. Ugovorena krivična sankcija ne odgovara svrsi kažnjavanja. Ne postoji ni jedna naročito olakšavajuća okolnost da Šarac bude osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, što je ispod granice propisane zakonom, niti je u skladu sa sudskom praksom", rekla je advokatica.

Mirko Gazdić, brat pokojne Valentine, kazao je da je ovakav sporazum uvreda za njegovu sestru, čitave porodice, i svakog časnog i poštenog Crnogorca.

Tužilac Vučinić je naveo da je zaključeni sporazum u skladu sa interesima pravičnosti, te da je mišljenja da je sporazum u skladu sa nečelom istine.

"Saobraćajnim vještačenjem je nesumnjivo utvrđeno da je saobraćajna nezgoda nastala u uzročnoj vezi oba njena učesnika što je na strani okrivljenog cijenjeno kao olakšavajuća okolnost", istakao je tužilac.

Advokatica Živković je dodala da Gazdić nije napravila propust jer se kretala brzinom od 27 km/h, a da se kroz sudski postupak može utvrđivati svaki propust za nastanak saobraćajne nezgode.

Advokat Hamid Ganjola je dodao da je smatra da je zatvorska kazna visoka ali da su je oni prihvatili, te da se krenulo u sudski postupak, teško da bi se dokazala krivica Šarca.

Okrivljeni Šarac je juče rekao da priznaje krivicu da je devetog juna 2019. godine, kod tržnog centra Gintaš u Podgorici izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je Gazdić poginula, te da je vozio "mercedes" pod dejstvom kokaina i brzinom od 109 kilometara na sat na dijelu puta gdje je ograničenje 50 km/h.

Prema navodima optužnice, Šarac je oko 9. juna 2019. oko dva časa iza ponoći, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, vozio automobil marke "mercedes" pod dejstvom kokaina, brzinom od najmanje 109,98 kilometara na čas, a koja je dvostruko veća od ograničenja brzine za naseljeno mjesto do 50 kilometara na čas.

"Okrivljeni Šarac je na raskrsnici Bulevara Save Kovačevića i IV jula, prema optužnici, udario u vozilo "polo" kojim je upravljala Gazdić, koja se kretala brzinom od 27 kilometara na čas. Ona je zadobila teške povrede od kojih je nakon tri dana preminula u Kliničkom centru Crne Gore", navodi se u optužnici.

Bonus video: