Crnogorski oldtajmeri ulaze u EU klub

Francuzi će pomoći da se napravi zakonski okvir za oldtajmere u našoj zemlji
295 pregleda 8 komentar(a)
oldtajmeri
oldtajmeri
Ažurirano: 18.08.2015. 18:34h

Crnogorski ljubitelji starih automobila potpisali su saradnju sa pariskim klubom “Vintage American Car Club France”, koji će pomoći Crnoj Gori da se učlani u evropsku organizaciju oldtajmera.

Član radne grupe za izradu zakona o oldtajmerima Branislav Velimirović kazao je “Vijestima” da još uvijek nemaju jedinstvenu organizaciju oldtajmera u Crnoj Gori, ali da se radi na tome.

“U Crnoj Gori postoji više klubova oldtajmera i gotovo svi su bili u nedjelju na sastanku sa francuskim klubom, čiji je presjednik ujedno i predsjednik evropske organizacije oldtajmera. Sa njima nas je povezao veliki ljubitelj oldtajmera Milo Šabotić, koji živi u Francuskoj”, kazao je Velimirović.

Tvrdi da je crnogorska oldtajmer zajednica u nedjelju dočekala predstavnike pariskog kluba u restoranu “Konak”, ispred kojeg su parkirali tridesetak oldtajmera.

Velimirović je istakao da će Francuzi, nakon štu se se “pobratimili” sa crnogorskom zajednicom, pomoći domaćim ljubiteljima starih automobila, da naprave zakonski okvir za oldtajmere u našoj zemlji.

“Imamo kulturu i tradicionalni duh ljubavi prema automobilima, na primjer, prvi smo u Evropi imali auto-poštanski saobraćaj i ženu vozača - princezu Kseniju, prvi automobil 1903. godine. Međutim, naš zakon od skoro prepoznaje oldtajmer kao kategoriju, ali ne i određenija pravila, prema kojima vozilo može biti oldtajmer”, kazao je Velimirović.

Tvrdi da će im francuski klub pomoći u izradi pravilnika za jedintvenu crnogorsku zajednicu oldtajmera, na čijem osnivanju trenutno rade.

Bonus video: