Do 15 godina zatvora za upotrebu skajpa u Etiopiji - Vijesti.me
NOVI ZAKON

Do 15 godina zatvora za upotrebu skajpa u Etiopiji

Govoreći o novom zakonu, vlasti u Etiopiji su rekli da je zabrana upotrebe skajpa opravdana

Skype
Skype (Foto: skype.com)

Direktan video kontakt i razgovor sagovornika putem internet veze "skajp" u Etiopiji je zabranjen od 24. maja, a onoga ko prekrši novi zakon čeka kazna do 15 godina zatvora, prenijela je televizija Al Džazira.

Predstavnik vlasti u Etiopiji rekao je da se zabrana upotrebe komunikacije putem interneta odnosi i na servis komunikacije najpoznatijeg svjetskog pretraživača Gugl.

Govoreći o novom zakonu, vlasti u Etiopiji su rekli da je zabrana upotrebe skajpa opravdana jer "doprinosi jačanju nacionalne bezbjednosti i obezbjeđuje monopol domaćih telekomunikacionih kompanija"

Odobravanje licenci

Stručnjaci iz firme Tečkranč objašnjavaju da taj zakon obezbjeđuje pravo ministarstvu telekomunikacija i informacionih tehnologija da odobravaju licence svim nedržavnim firmama koje uvoze inostranu opremu za emitovanje informacija.

"Reporteri bez granica" saopštili su da jedini internet provajder u Etiopiji, državna kompanija "Ethio-telecom", ima mogućnost da nekim korisnicima dozvoli anoniman ulazak u internet mrežu i korišćenje skajpa, iako je to drugim provajderima zabranjeno.


Najčitanije iz sekcije Vijesti