Struju da plaćamo po euro - dok se trujemo

Nekoliko stotina građana na protestu
2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.12.2016. 10:38h

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović zatražio je juče od Vlade da od 1. januara građanima Pljevalja, tokom sezone grijanja, naplaćuje simbolično jedan euro za struju.

Ocijenio je da bi to bio podsticaj za prelazak na taj, kako kaže, ekološki najprihvatljiviji vid grijanja.

Mitrović je na protestnom skupu, koji po treći put u Pljevljima zbog enormnog zagađenja životne sredine organizovalo više NVO, kazao da je predlog realan, ukoliko se zaista želi riješiti problem i zaštititi zdravlje stanovništva.

“To potvrđuje činjenica da je Vlada Crne Gore opraštala i vraćala stotine miliona eura naših para, koje su trebali da plate najveći industrijski zagađivači KAP i Željezara, za utrošenu električnu energiju. Javni interes je u prvom planu, da zaštitimo Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu svim građanima ekološke države Crne Gore i zato je današnje okupljanje toliko važno, da svi vide da niko od nas nije sam, da svi želimo da živimo i radimo, da podižemo svoju djecu u zdravom okruženju...”.

Na protestnom skupu se okupilo nekoliko stotina Pljevljaka, od kojih su neki nosili zaštitne maske.

Na skupu je bio razvijen i plakat u formi računa za struju, na kojem je bila ispisana cifra od 270.000.000 eura. To je, tvrde ekolozi, ukupna šteta koju je Elektroprivreda Crne Gore u prethodnih tridesetak godina pričinila životnoj sredini u Pljevljima.

Umjesto stavki o potrošnji struje, ispisan je broj dana sa prekoračenjima zagađujućih materija u posljednjih pet godina, sa srednjim godišnjim vrijednostima PM10 I PM 2,5 čestica.

Upućeno je I upozorenje Elektroprivredi da izmiri svoje obaveze po osnovu ugovora o toplifikaciji Pljevalja iz 1982. godine i da građanima Pljevalja obezbijedi Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu i subvenciju za korišćenje električne energije tokom sezone grijanja.

Mitrović: Svi bi da dišu čist vazduh, nema podjela

Mitrović je kazao da je na primjeru Pljevalja pogažen Ustav i svi važeći zakoni i da se nad građanima godinama vrši ekološki i ekonomski genocid.

“Građani Pljevalja nalaze se na ivici ekstremnog siromaštva i potpunog sunovrata, a sistematskim neradom nadležnih ugrožava se zdravlje građana Pljevalja, koja su postala najzagađeniji grad Evrope. Za tri godine izgubili smo preko 1300 sugrađana, a za samo deset mjeseci ove godine preko 480. Za protekle dvije godine, odgovorni nijesu uradili ništa da bi se alarmantno stanje popravilo. Kada je životna sredina u pitanju, nema podjela, ni na partijsku, vjersku, nacionalnu, niti bilo kakvu drugu pripadnost. Svi dobronamjerni građani shvataju važnost trenutka i imaju istu zajedničku želju – čist vazduh za sve nas“.

Bonus video: