ASK istražuje imovinu dva ministra i pet čelnika opština

“Kada govorimo prvenstveno o javnosti rada Agencije, možemo argumentovano reći da u Crnoj Gori, a i u regionu, ne postoji transparentija institucija”, kazala je Vučinić
386 pregleda 3 komentar(a)
Savjet ASK, Foto: Zoran Đurić
Savjet ASK, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.12.2018. 20:30h

Agencija za sprečavanje korupcije provjerava imovinu dvojice ministara i predsjednika opština pet najvećih crnogorskih gradova.

Oni su samo neki od 20 zvaničnika čije sve transakcije ispituje Agencija, a čiji rezultati bi uskoro trebalo da budu poznati.

“Ova vrsta provjere je u završnoj fazi, a u narednom periodu će u slučaju utvrđenih nepravilnosti biti pokrenuti postupci u odnosu na ta lica,” kazala je na konferenciji za novinare ranije ove nedjelje načelnica u Agenciji Dragana Šuković.

Potpuna provjera prihoda i imovine 20 javnih funkcionera podrazumijeva, između ostalog, provjeru svih njihovih transakcija.

Na listi su ministri “iz dva ministarstva koja upravljaju najvećim dijelom sredstava koja se dodjeljuju kroz javne nabavke”, direktor Uprave carina (Vladan Joković), direktor Poreske uprave (Miomir M. Mugoša), direktori dvije najveće javne kompanije, gradonačelnici Podgorice i još četiri najveće opštine, “svih pet članova” Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije, načelnici sektora za urbanističko planiranje dvije najveće opštine, kao i direktori najvećih zdravstvenih i obrazovnih institucija.

Iz Agencije na jučerašnjoj sjednici nisu saopštili imena onih koji su se našli na meti potpune provjere, ali je predsjednica Savjeta Goranka Vučinić kazala po pitanju statusa realizacije da ona “još nije dospjela na realizaciju”.

Preporuka eksperata Savjeta Evrope bila je da se za ovu vrstu provjere odabere 20 funkcionera polazeći od vulnerabilnosti oblasti, odnosno subjekta na korupciju i vulnerabilnosti funkcije, odnosno položaja na korupciju koju javni funkcioner vrši.

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta, kojoj je prisustvovao direktor Agencije Sreten Radonjić i četiri načelnika, razmatrani su nalazi iz radnog dokumenta Evropske komisije o stanju u ključnim poglavljima 23 i 24.

Briselski zvaničnici bilježe i da uprkos određenom opšem unapređenju, opšta javnost još ne smatra Agenciju dovoljno nezavisnom i proaktivnom, i dalje se javljaju tvrdnje o tome da je instrumentalizovana za političke potrebe. Dodaju da u cilju jačanja povjerenja javnosti, Agencija i njeno osoblje moraju osigurati maksimalnu transparentnost, integritet, nepristrasnost i nezavisnost.

U dijelu koji se tiče rada Agencije konstatuje se, između ostalog, da još nije otkrila bilo kakvu zloupotrebu javnih resursa u partijske i svrhe izbornih kampanja, nije utvrdila nijedan slučaj nezakonitog bogaćenja, ali i da su njene odluke i mišljenja problematične.

Direktor, međutim, poručuje da Agencija ima potpuno neselektivan pristup i da su postignuti mjerljivi rezultati.

“Mislim da jedan prigovor koji se provlači kroz izvještaje EK o netransparentnosti Agencije zaista ne može da stoji jer smo obezbijedili maksimalnu moguću transparentnost u ove prethodne tri godine. A posebno u posljednjoj godini rada to smo povećali i sa redovnim mjesečnim konferencijama i sa objavljivanjem svih dokumenata, mišljenja, odluka na našem sajtu”, kazao je Radonjić na jučerašnjoj sjednici.

Vučinić je kazala da, kada se govori o transparentnosti, “možemo argumentovano reći da u Crnoj Gori, a i u regionu ne postoji transparentija institucija od Agencije”.

Komentarišući nalaz EK na istoj sjednici, član Savjeta Bojan Obrenović kazao je da su njihova dokumenta u prethodnom periodu bila “itekako dobar mehanizam Agenciji da uvidi svoje propuste”.

“Ovdje ima mnogo korektnih i afirmativnih ocjena u radu, Agencija ima i stvari koje možemo svrstati u neke prigovore ili predloge za unaspređenje. Agencija je kadra da otkloni propuste koji su se dešavali u prethodnom periodu i u narednom periodu bude mnogo bolja nego što je bila do sad”, kazao je on.

Govoreći o dijelu izvještaja koji se tiče toga da Agencija nije utvrdila zloupotrebu državnih sredstava u partijske svrhe, član Savjeta napomenuo je da je ove godine bilo više izbornih ciklusa, a da je ta institucija budno pratila situaciju.

“Ne znači da ako Agencija nije konstatovala takvo stanje da ih nije bilo u nekoj mjeri. Takođe, ne možemo ni reći da Agencija nije odradila svoj posao maksimalno profesionalno, uz konstataciju da nije našla nepravilnosti ne znači da neće naći u narednom periodu”, optimističan je Obrenović.

Načelnica Grozdana Laković kazala je da će o djelovima izvještaja razgovarati članovi Radne grupe za poglavlje 23.

Savjet je zaključio da je posebnu pažnju potrebno posvetiti pronalaženju novih modaliteta saradnje s tužilaštvom i inicirano je formiranje timova Agencije i tužilaštva koji bi kroz kontinuiranu razmjenu infiormacija utvrđivali da li postoje elemeni za ustupanje predmeta nadležnim tužilaštvima. Vučinić je u tom dijelu kazala da je Agencija ove godine ustupila pet slučajeva tužilaštvu.

Takođe, inicirano je intenziviranje saradnje sa Skupštinom, Vladom i loklanim samoupravama kako bi se stvorile veće pretpostavke za uspostavljanje sistema zakonitog lobiranja u praksi.

Direktor Agencije saopštio je da će sljedeće nedjelje formirati Radnu grupu koja će se baviti izmjenom izbornih zakona, kada će imati i prvu sjednicu.

“Do sad smo dali naše viđenje o Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. To smo dostavili potpredsjedniku (Skupštine Branimiru) Gvozdenoviću,” kazao je Radonjić o skupštinskom odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Preliminarni rezultati istraživanja: Povjerenje u Agenciju preko 60 odsto

Na pitanje kome bi od državnih institucija prvo prijavili korupciju, većina građana je kazala da je to Agencija za sprečavanje korupcije, pohvaliio se direktor Sreten Radonjić.

Direktor je juče predstavio preliminarne rezultate istraživanja javnog mnjenja.

“Preko 80 odsto građana (81.8) upoznato je sa radom i nadležnostima Agencije.

U kontinuitetu u posljednje tri godine preko 60 odsto – 62, 63, 64 odsto – se kreće povjerenje u rad Agencije”, kazao je na jučerašnjoj sjednici.

Predsjednica Savjeta kazala je da rezultati istraživanja agencije Damar plus potvrđuju kontinuirani napredak kada je u pitanju povjerenje građana u rad Agencije.

Bonus video: