Vojvodić: 20 odsto više studenata otišlo iz Crne Gore

Rektorka je ukazala da je na planu međunarodne saradnje povećan broj međuinstitucionalnih ugovora u okviru Erasmus+ programa
59 pregleda 22 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.12.2016. 18:34h

Univerzitet Crne Gore (UCG) pokazao je da može da bude promotor procesa razvoja, poručila je rektorka Radmila Vojvodić, i saopštila da je odlazna mobilnost studenata povećana, u odnosu na prošlu godinu, za 20 odsto. Vojvodić je, na današnjoj svečanoj sjednici Senata UCG-a, dodijelila nagrade najboljim studentima u protekloj godini, kao i nagrade za najbolji naučno-istraživački, umjetnički i stručni rad. „Izuzetno je zadovoljstvo da danas konstatujemo da smo tokom 2016, kao prelomne razvojne godine za UCG, završili 2014. godine započetu, sveobuhvatnu reformu modela studiranja, kroz složen proces rada sa svim univerzitetskim jedinicama, u osam faza, uvažavajući preporuke iz evaluacionog izvještaja EAU, i uz međunarodnu ekspertsku konsultaciju. Imamo novu strukturu studija i učinili smo izvjesnom uspješnu akredaticuju UCG“, saopštila je Vojvodić. Kako je kazala, novi trostepeni model studiranja (bečelor, master i doktorski) primjenjuje se od studijske 2017/2018. godine i promoviše bečelor diplomu kao primjenjivu na tržištu rada kroz jasne ishode učenja. Vojvodić je ukazala da dvogodišnje master studije donose složena i napredna znanja. „U takvom kontekstu i doktorske studije dobiće istinsku valorizaciju, a doktorska diploma imaće veću funcionalnost, odnosno primjenjivost na tržištu rada", rekla je Vojvodić.

Tako je, dodala je, osigurano dostojno mjesto UCG-a u evropskom prostoru visokog obrazovanja u prvoj polovini naredne godine. Vojvodić je saopštila da su izradili novu unutrašnju organizaciju svih fakulteta i instituta, posebne novine unoseći uvažavajući planove za unapređenje naučno – istraživačkog rada, formirajući Centre za istraživačku djelatnost. „Gotovo da smo okončali, jer su za januar preostali samo naša dva instituta i složena reorganizacija Biotehničkog fakulteta. Dakle, dugo zanemarivana unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta osnažuje planski razvojni pristup“, rekla je Vojvodić. Danas, dodala je, mogu biti zadovoljni zato što su smogli snagu da isprave slabosti, i pokazuju da UCG može da mijenja i unapređuje unutar autonomnog sistema, kao i da bude promotor procesa razvoja. „Svaki optimizam treba zasnivati na radu, a sistematičan rad i dobru radnu energiju, uprkos teškoćama, dokazali smo kroz godinu za nama“, poručila je Vojvodić. Ona je ukazala da je na planu međunarodne saradnje povećan broj međuinstitucionalnih ugovora u okviru Erasmus+ programa, a time i mogućnost crnogorskih studenata i nastavnika da učestvuju u razmjenama. „Već u prvom semestru ove godine imali smo isti trend odlazne mobilnosti kao u cijeloj prošloj. Isto se odnosi i na broj dolazećih istraživača. Odlazna mobilnost studenata je u povećanju od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je dolazna na istom nivou“, saopštila je Vojvodić. Ona je navela da je odlazna mobilnost istraživača u porastu za 80 odsto u odnosu na proteklu godinu, dok je dolazna uvećana za 100 odsto. „U ovom periodu je odobreno 28 novih međunarodnih projekata, a potpisano je više od 40 novih bilateralnih sporazuma o međunarodnoj razmjeni studenata i istraživača i oko 30 sporazuma o međunarodnoj saradnji“, rekla je Vojvodić. Ona je navela da je potpisano šest novih bilateralnih ugovora sa institucijama iz Egipta, Francuske, Rusije, Kine, Makedonije i Italije, i dodala da su obnovljeni ugovori sa univerzitetima u regionu Zapadnog Balkana, sa posebnim akcentom na saradnju sa Univerzitetom u Ljubljani sa kojim se razvijajdouble degree diplomu na Fakultetu političkih nauka. Kako je kazala Vojvodić, rad na unapređenju kulture publikovanja donosi pomake. „U toku 2016. godine do 1. novembra, objavljeno je 97 radova u časopisima koji se nalaze u referentnim međunarodnim bazama, i više od 20 radova u časopisima iz Scopus baze“, precizirala je Vojvodić.

Broj istraživača sa UCG-u na Google Scholar u posljednjih nekoliko mjeseci se udvostručio i sada iznosi 77, sa oko 15 hiljada citata, navodi Vojvodić

Prema njenim riječima, broj istraživača sa UCG-u na Google Scholar u posljednjih nekoliko mjeseci se udvostručio i sada iznosi 77, sa oko 15 hiljada citata. Ona je ukazala da, kada je u pitanju rekonstrukcija zgrade tehničkih fakulteta, rade na unapređenju uslova, očekujući dalje napredovanje projekta rekonstrukcije kroz kapitalni budžet. „Druga faza univerzitetskog kompleksa umjetničkih fakulteta na Cetinju stabilno napreduje. Očekujemo ulaznicu za kapitalni budžet za fiskulturnu salu u Nikšiću, i sa posebnom radošću, mogućnost ubrzanog projektnog rada i relizacije institucije Tehno parka UCG u saradanji sa Ministarstvom nauke“, saopštila je Vojvodić. Ona je navela da je UCG usaglašen sa Ministarstvom prosvjete oko dinamičnog procesa ukupne zakonske harmonizacije reformi. "To je bezbjedan okvir za uvođenje prelaznih režima studiranja u susret početku nove studijske godine u novom modelu“, zaključila je Vojvodić.

Bonus video: