Smoga i čađi u Pljevljima do 10 puta više od dozvoljenog

Juče izmjereno 546,2 mikrograma po metru kubnom
1 komentar(a)
Pljevlja, grad Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, grad Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.12.2016. 15:30h

Vrijednosti visoko- kancerogene materije benzo a pirena u PM 10 česticama desetostruko su bile veće od dozvoljenih tokom novembra u Pljevima.

U izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha objavljenom na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, navedeno je da je srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka iznosila 10, a ciljana 1 nanogram po metru kubnom.

U Pljevljima je juče u ponoć izmjerena vrijednosti PM 10 čestica od 546,2 mikrograma po metru kubnom, što je skoro 11 puta više od dozvoljenih vrijednosti.

U 14 sati koncentracija je bila 394,4 mikrograma po metru kubnom, ili osam puta više.

Benzo a piren je policiklični aromatični ugljovodonik koji se nalazi u katranu.

Njegovi metaboliti su mutageni i visokokancerogeni. Njega je međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila u prvu grupu kancerogenih materija.

Benzo a piren se nalazi u katranu, u automobilskim izduvnim gasovima, posebno dizel motora, u dimu proizvedenom sagorijevanjem organskog materijala, poput dima cigareta, i u hrani sa roštilja.

U novembru su PM 10 čestice 25 dana prelazile dozvoljene vrijednosti, a 23 dana srednje vrijednosti još štetnijih PM 2,5 čestica prelazile su dozvoljene granice. Najveća vrijednost PM 10 čestica izmjerena je 25. novembra - 322,31 mikrogram po metro kubnom, što je skoro šest i po puta više od dozvoljenog.

Bonus video: