Ombudsman predložio: Asistenti u nastavi kao obaveza, a ne mogućnost

Iz Ministarstva su Zaštitnika obavijestili da aktivno rade na uspostavljanju usluge asistenata u nastavi, kao tehničke podrške, u cilju što boljeg uključivanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovno-vaspitni proces
458 pregleda 1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Vlada Crne Gore
Šućko Baković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.12.2016. 13:13h

Ministarstvo prosvjete pihvatilo je inicijativu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i predložiće izmjene i dopune Zakona o obrazovanju i vaspitanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama kojim se predviđa obavezno angažovanje asistenata.

Ombudsman je podnio 7. decembra Ministarstvu prosvjetu Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kojom se predviđa da se umjesto sadašnjeg zakonskog rješenja koje propisuje angažovanje asistenata kao mogućnost, Zakonom to propiše kao obaveza.

Tako bi, precizirali su, svako dijete kojem je ovaj vid podrške potreban, dobilo asistenta.

"Zaštitnik je predložio i brisanje odredbe Zakona koja predviđa da asistent po pravilu, obavlja tehničku pomoć kao volonterski rad", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva su Zaštitnika obavijestili da aktivno rade na uspostavljanju usluge asistenata u nastavi, kao tehničke podrške, u cilju što boljeg uključivanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovno-vaspitni proces.

Iz tog resora ukazali su da su u prethodnom periodu sprovedena istraživanja, radionice i okrugli stolovi na temu asistencije u nastavi.

Bonus video: