Zvaničnici čestitali Božić po gregorijanskom kalendaru

Zenka je podsjetio da je Apostol Luka zapisao da je nakon Isusovog rođenja rečeno - "Slava Bogu na visini, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja"!
168 pregleda 4 komentar(a)
pokloni, Božić, Foto: Shutterstock.com
pokloni, Božić, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.12.2016. 15:17h

Predsjednik, Filip Vujanović, čestitao je nadbiskupu barskom, Roku Đonlešaju, biskupu kotorskom, Iliji Janjiću, sveštenstvu i svim vjernicama katoličke vjeroispovijesti najradosnijji hrišćanski praznik Božić.

“Povodom Božića, svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti, svještenstvu i Vama lično upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, sreći i spokojstvu proslavite dan Hristovog rođenja – nadahnuti neprolaznim vrijednostima čovječnosti koje simbolizuje ovaj najradosniji hrišćanski praznik”, kaže se u čestitki Vujanovića.

On je poručio da je u ovim uzvišenim danima potrebno istrajati u poštovanju vječnih poruka mira, povjerenja i tolerancije.

“Neka veliki praznik bude vodilja najplemenitijim mislima i djelima. Budimo uvijek podrška opštem napretku koji je utemeljen u tradicionalnoj bliskosti i poštovanju različitosti. Istrajmo u afirmaciji vrline i humanoj potrebi da objedinjeni opštim dobrom gradimo srećnu budućnost za sve nas i našu domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku istinski posvećeni”, naveo je Vujanović.

Marković: Samo sloga doprinosi napretku Crne Gore

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je Božić svim vjernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru, a čestitku je uputio i nadbiskupu barskom Roku Đonlešaju i biskupu kotorskom Iliji Janjiću.

„Pripadnicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori želim da božićne praznike provedu u miru, ljubavi i blagostanju“, navodi se u čestitki predsjednika Markovića.

Predsjednik je iskazao i duboko poštovanje za misiju Katoličke crkve i njenih vjernika u našoj zemlji, kao jednog od oslonaca tradicionalno skladnih međunacionalnih odnosa, na čemu je Crna Gora oduvijek temeljila svoje viševjekovno trajanje.

„Samo sloga, tolerancija i njegovanje dijaloga kao univerzalne odrednice hrišćanskog učenja mogu i u današnjem vremenu doprinositi evropskim vrijednostima i daljoj izgradnji i napretku Crne Gore.

Uvjeren sam da će na tim moralnim i etičkim načelima katolički vjernici u našoj zemlji i Rimokatolička crkva u Crnoj Gori, zajedno sa pripadnicima svih ostalih vjeroispovijesti, i u budućnosti graditi otvoreno i tolerantno društvo kojem težimo“, naveo je predsjednik Marković, uz želju da božićni praznici donesu mir, radost i blagostanje u sve domove u Crnoj Gori.

Brajović: Proslava Božića treba da bude podsticaj na promociju optimizma, tolerancije i zajedništva

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je čestitku vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, nadbiskupu barskom, monsinjoru Roku Đonlešaju i biskupu kotorskom, Iliji Janjiću.

U čestitki se kaže da proslava Božića treba da bude svim vjernicima i ljudima dobre volje podsticaj na promociju optimizma, tolerancije i zajedništva.

"U vremenu izazova, praznične poruke mira i solidarnosti podsjetnik su stalne potrebe zajedničkog rada na unapređenju ambijenta otvorenih mogućnosti za sve građane Crne Gore", kaže se između ostalog u poruci predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

Krivokapić: Vrijeme je kada trebamo misliti jedni o drugima

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore uputio je čestitku svim građankama i građanima Crne Gore, koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru, nadbiskupu barskom monsinjoru Roku Đonlešaju i Zefu Gašiju i biskupu kotorskom monsinjoru Iliji Janjiću.

“Uvažene građanke i građani, Nadbiskupe Gaši, Biskupe Janjiću, u ovim blagim danima želim vam da u toplini svojih domova sa bližnjima proslavite ovaj praznik. Vrijeme je kada se trebamo vratiti univerzalnim vrijednostimai slaviti ih, vrijeme kada trebamo misliti jedni o drugima i dati sebe više svojim porodicama, mjestu sa kojeg svi crpimo toplinu i snagu", kazao je Krivokapić.

Lider SDP-a je kazao da svima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru želi dobro zdravlje, mir, ličnu i porodičnu sreću.

"Država i njen građanski duh može opstati poštovanjem različitosti, slogom, solidarnošću, poštovanjem ljudskih prava i brigom o bližnjima i onima koji trebaju pomoć. Slogom i razumijevanjem ćemo pobijediti sve izazove novog doba i učvrstiti našu zajedničku kuću Crnu Goru koja će samo tako biti prosperitetnija i po mjeri svih. U ime Socijaldemokratske partije Crne Gore i u svoje ime čestitam vam Božić” poručio je Krivokapić.

Rakčević: Božić nas obavezuje da budućnost gradimo na vrijednostima koje nas spajaju

Predjsednik GP URA Žarko Rakčević čestitao je svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti Božić po gregorijanskom kalendaru.

"U ime Građanskog pokreta URA i u svoje lično ime, svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori čestitam Božić uz želju da najradosniji hrišćanski praznik provedu u miru, ljubavi i blagostanju, zajedno sa svojim porodicma i prijateljima. Zajedništvo, tolerancija i čovjekoljublje su put koji treba slijediti kako bi se izgradila ljepša budućnost. S obzirom na to da je Božić praznik radosti rađanja, to nas obavezuje da gradimo zajedničku budućnost na vrijednostima koje nas spajaju, a za dobro svih građana Crne Gore", saopštio je Rakčević.

Zenka: Želim da ove univerzalne poruke Božića postanu smjernice svim vjernicima

Katolička i protestantske crkve i vjernici u Crnoj Gori su svojim djelovanjem dali presudan doprinos u promovisanju univerzalnih hrišćanskih vrijednosti, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je u svoje i ime Ministarstva čestitao nadbiskupu barskom, Roku Đonlešaju, biskupu kotorskom, Iliji Janjiću, sveštenstvu i redovništvu i svim katoličkim vjernicima, kao i protestantskim crkvama i svim vjernicima koji proslavljaju Božić po gregorijanskom kalendaru.

Zenka je podsjetio da je Apostol Luka zapisao da je nakon Isusovog rođenja rečeno - "Slava Bogu na visini, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja"!

„Želim da ove univerzalne poruke Božića postanu smjernice svim vjernicima. Tako ćemo očuvati najveću tekovinu moderne Crne Gore - viševjersko i tolerantno društvo u kome se ljudi poštuju i zajedno žive bez obzira na vjerske i nacionalne razlike”, navodi se u čestitki Zenke.

To je, kako se dodaje, formula uspjeha i to je dokaz da u Crnoj Gori vjekovima žive najbolje hrišćanske vrijednosti.

„Katolička crkva, protestantske crkve i vjernici u Crnoj Gori su svojim djelovanjem dali presudan doprinos u promovisanju univerzalnih hrišćanskih vrijednosti. Zato želim da se, u skladu s tim vrijednostima, Božić srećno i tradicionalno proslavi u hramovima, porodicama i među prijateljima”, kaže se čestitki.

Milić: Neka radost Božića bude prilika da svi nađemo put do hrišćanskih vrijednosti

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Srđan Milić uputio je, u ime SNP-a i u svoje lično ime, povodom predstojećih Božićnih praznika po gregorijanskom kalendaru, čestitku kotorskom biskupu Iliji Janjiću, sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

"Neka radost ovog praznika bude nova prilika da svi zajedno nađemo put do vječitih hrišćanskih vrijednosti, koje su oličene u međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumijevanju. Istrajmo u uvjerenju da su zajedništvo, tolerancija i čovjekoljublje putokaz koji treba slijediti kako bi gradili ljepšu budućnost za sve građane i zajedničku nam Crnu Goru. Neka ljubav, solidarnost i briga za bližnje ispune radošću i blagostanjem sve domove. Želim da predstojeće praznične dane provedete u miru i porodičnoj sreći, dobrom zdravlju i radosti življenja", navodi se u čestitki Milića.

Bonus video: